FTX: Bankman-Fried wil nieuwe reddingspoging doen

FTX is al een week failliet. Nu wil oprichter Sam Bankman-Fried een nieuwe poging doen om de cryptobeurs van nieuw kapitaal te voorzien. Maar het initiatief heeft bizarre kenmerken.

Het drama rond de insolvente cryptobeurs FTX heeft een nieuwe wending genomen: In de nacht voor woensdag vandaag plaatste oprichter Sam Bankman-Fried een reeks berichten op Twitter waarin hij aankondigt op zoek te zijn naar vers kapitaal voor FTX. Hij zei dat het zijn doel was om de rekeningen van FTX klanten weer in orde te maken. SBF, die is afgetreden als CEO van FTX, schat het financiële gat bij FTX op ongeveer 8 miljard US dollar, waar 9 miljard US dollar aan minder liquide activa tegenover zou staan. Hij is realistisch genoeg om de huidige marktwaarde van de activa van FTX op ongeveer 1 miljard US dollar te schatten. Maar tegen de tijd dat Bankman-Fried deze ruwe berekening met zijn vage plan van aanpak publiceerde, had hij al sinds maandag cryptische tweets verstuurd.

Het kostte hem meer dan 24 uur om de zin “Wat is er gebeurd” samen te stellen in tweets, waarvan sommige uit slechts één letter bestonden. Bankman-Fried staat centraal bij de crash van FTX en gelieerde bedrijven, met name de investeringstak Alameda Research. Dagenlang leek SBF te zijn ondergedoken om vervolgens weer naar voren te komen op een manier die op woede en onbegrip stuit. Autism Capital citeert bijvoorbeeld FTX-medewerkers die zich niet alleen in de steek gelaten voelen door Bankman-Fried, maar zelfs bespot door de capriolen op Twitter. De situatie zou niet veel anders moeten zijn voor de meer dan 1 miljoen klanten van FTX wier activa mogelijk zijn verdwenen en die hoe dan ook geen toegang hebben tot hun rekeningen.

In de situatie worden opnieuw details over de managementstijl van Bankman-Fried blootgelegd, die een onflatteus beeld van de 30-jarige schetsen. Op het hoofdkantoor van FTX op de Bahama’s had een “groep kinderen” de leiding, aldus een insider. Seksuele relaties zouden in het team aan de orde van de dag zijn geweest, en er is ook sprake van drugsmisbruik. Bankman-Fried verscheen vaak uiterst casual in korte broek tijdens vergaderingen met de media en vertegenwoordigers van de industrie en stak niet onder stoelen of banken dat hij eigenlijk liever computerspelletjes speelde dan zich met de dagelijkse gang van zaken bezig te houden. Wat in goede tijden de tijdgeest van de jonge generatie was, lijkt vanuit het perspectief van vandaag onverantwoord.

Of Bankman-Fried een kans heeft om FTX met extern kapitaal nieuw leven in te blazen is twijfelachtig. Een overnameplan van Binance werd vorige week snel geschrapt nadat de boeken van FTX waren geïnspecteerd. SBF’s geloofwaardigheid is volledig aan flarden; hij had blijkbaar FTX’s klantenfondsen vrijgemaakt om financiële gaten bij Alameda Research te dichten. Volgens zijn verklaringen werkt hij nu echter samen met regelgevers die op zoek zijn naar betrouwbare informatie over de financiële situatie bij FTX en de incidenten die waarschijnlijk strafrechtelijk relevant zijn.

Conclusie: Kan Sam Bankman-Fried FTX er toch weer bovenop helpen?

Wat er werkelijk in het hoofd van Sam Bankman-Fried omgaat, wordt in het beste geval geraden door naaste vertrouwelingen. Zijn optreden op Twitter als zijn spreekbuis naar het publiek is – om het vriendelijk te zeggen – warrig en lijkt met het uur te evolueren. Maar de benadeelden van FTX, waaronder enkele honderden werknemers, wachten op veerkrachtige sprankjes hoop en worden teleurgesteld door Bankman-Fried’s ego-perspectief. Onder dergelijke omstandigheden is het onwaarschijnlijk dat één of meer investeerders miljarden US dollars voor FTX beschikbaar zullen stellen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*