FTX crash: Crypto.com ontkent financiële problemen, ETH-oprichter Buterin casht in

De gevolgen van de insolventie van FTX blijven explosief. De cryptobeurs Crypto.com moet geruchten over financiële problemen krachtig ontkennen. Ethereum-oprichter Buterin komt ook in actie.

Na het faillissement van FTX en aanverwante bedrijven bevindt de crypto-industrie zich in een situatie waarin onzekerheid hoogtij viert. Een prominent voorbeeld: de cryptobeurs Crypto.com glijdt volgens geruchten op sociale netwerken ook af naar een faillissement. De geruchten werden veroorzaakt door de overdracht van Ethereum (ETH) ter waarde van ongeveer 400 miljoen US dollar van Crypto.com naar het handelsplatform Gate.io, wat door sommigen werd geïnterpreteerd als een teken van financiële onregelmatigheden. Maar volgens Crypto.com was de overdracht per abuis gericht aan Gate.io en is deze inmiddels weer teruggeplaatst. In een Twitter Q&A sessie probeerde ook Crypto.com CEO Kris Marszalek de gemoederen te bedaren.

Marszalek benadrukte dat zijn bedrijf in een gezonde financiële positie verkeert. De onderneming gebruikte geen middelen van klanten voor haar eigen investeringen en had geen eigen investeringsfonds. Marszalek verwees naar de structuren bij FTX, waar de investeringstak Alameda Research zou hebben gespeculeerd in miljardendeals en FTX vervolgens geld van klanten zou hebben gebruikt om financiële gaten te dichten. Marszalek belooft dat Crypto.com binnen de komende 30 dagen een weerbaar inzicht in de reserves zal geven. Op Twitter gaf hij dinsdagochtend een vervolg door te schrijven dat Crypto.com nu 98 procent van de geaccumuleerde opnameorders had verwerkt en “business as usual” uitvoerde.

Ondertussen trok het gedrag van Ethereum-oprichter Vitalik Buterin de publieke belangstelling. Uit blockchaingegevens blijkt dat ETH-verkopen met een volume van bijna 4 miljoen US dollar werden georganiseerd vanuit een portefeuille die aan Buterin wordt toegeschreven. Dit gebeurde kort nadat FTX ook in de VS een insolventieprocedure had aangevraagd. Op Twitter gaf Buterin commentaar op de zaak van Sam Bankman-Fried, die als oprichter van FTX en Alameda Research centraal staat in de gebeurtenissen. De publieke figuur Bankman-Fried zou nu gestraft worden zoals hij verdiende. Buterin dringt er ook op aan dat Bankman-Fried als persoon niet wordt vergeten, en dat hij hopelijk liefde en steun krijgt van vrienden en familie. Bankman-Fried wordt onderzocht door autoriteiten in de VS, de Bahama’s en andere landen. Hem hangt een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd.

Conclusie: FTX instorting nog niet voorbij

Crypto.com rangschikt ongeveer 20 van ‘s werelds grootste cryptobeurzen naar volume, FTX was nummer twee of drie. Niettemin zou het faillissement van nog een bekende wereldwijde cryptobeurs een fiasco zijn voor de sector; het verhaal van FTX (en Alameda Research) die de wet te buiten gaan zou dan nauwelijks stand kunnen houden. Ondertussen wordt het feit dat Vitalik Buterin zijn kasreserves versterkt waarschijnlijk onnodig gehypet. Buterin had zijn activa in 2019 ruwweg gekwantificeerd en sindsdien zijn zijn ETH-reserves in boekwaarde met een factor tien toegenomen. Overigens voerde Buterin zijn huidige deals uit via de gedecentraliseerde cryptobeurs Uniswap – dit detail kan zeker worden geïnterpreteerd als een publiek wantrouwen tegenover gecentraliseerde cryptobeurzen zoals FTX of Crypto.com.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*