Solana: Domino-effecten van FTX crash – heeft SOL nog een toekomst?

Solana (SOL) stond bekend om zijn centrale rol in de strategieën van het insolvente crypto-imperium van FTX en Alameda Research. Nu dreigt Solana te worden meegesleurd in de maalstroom van het faillissement.

Toen midden vorige week duidelijk werd dat het crypto-imperium van Sam Bankman-Fried, bestaande uit FTX en Alameda Research, failliet ging, gingen alle ogen onmiddellijk uit naar Solana (SOL). Bankman-Fried had immers herhaaldelijk campagne gevoerd voor Solana en zijn bedrijven hadden grote delen van hun reserves in SOL. Een totale crash van Solana, die voor mogelijk werd gehouden, is tot nu toe uitgebleven, maar een prijsdaling van 50 procent blijft een schok. Deskundigen als Satoshi Stacker proberen de toekomstperspectieven van Solana in te schatten.

Op korte termijn moet Solana er dan ook van uitgaan dat de negatieve trends zich zullen voortzetten. FTX en Alameda Research worden immers in een insolventieprocedure gedwongen hun SOL-deelnemingen met een geschatte waarde van ruim 1 miljard dollar te verkopen. Maar ernstiger op middellange termijn is hoe FTX en Alameda Research verweven zijn met het hele ecosysteem van Solana. Zij investeerden zwaar in DeFi projecten zoals Serum (SMR), dat SOL als basis gebruikte. Deze investeringen moeten nu op voorspelbare wijze te gelde worden gemaakt om FTX-klanten te compenseren. Bovendien hebben DeFi-projecten in het Solana-ecosysteem vaak vertrouwd op FTX als cryptobeurs om verbinding te maken met het fiatsysteem. Ook hier zullen waarschijnlijk miljoenen aan activa op FTX worden bevroren, waardoor de financiering van projecten tekort zal schieten. Nog een stukje in de puzzel: gewikkelde tokens voor het Solana ecosysteem, bijvoorbeeld om Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH) te vertegenwoordigen, zijn nu plots wankele kandidaten en zouden kunnen lijden onder het feit dat ze in de failliete boedel van FTX terechtkomen.

Wat dat betreft verwacht Satoshi Stacker voorlopig geen all-clear voor SOL. Uit de gegevens van DeFi-Llama blijkt dat parallel met de FTX-crash in de DeFi-divisie ongeveer 50 procent van het daar eerder geïnvesteerde kapitaal uit Solana is teruggetrokken. Dit is belangrijk omdat met name de DeFi use cases een sterk pro-SOL argument waren. Satoshi Stacker gelooft: Alleen als ontwikkelaars, gemeenschap en investeerders Solana een tweede kans geven, kan het ecosysteem hopen op een toekomst. Het Solana-team heeft immers verklaard dat het geen reserves heeft bij FTX en nog middelen heeft voor ongeveer 30 Monte. In dit opzicht is de Solana-stichting blijkbaar voorlopig nog volledig handelingsbekwaam. Ook wordt het bemoedigend geacht dat Solana meer dan 11 miljoen actieve gebruikers heeft en dat andere belangrijke sleutelfiguren blijk geven van een actief en groeiend ecosysteem.

Conclusie: Solana onder verhoogd toezicht

Er zijn andere stemmen dan die van Satoshi Stacker in de cryptoscene, maar optimisten zijn schaars. Investeringen in SOL zijn een risicovolle onderneming geworden. Het zal waarschijnlijk maanden duren voordat er meer transparantie komt over hoe diep FTX, Alameda Research, Sam Bankman-Fried en andere illiquide marktdeelnemers verstrikt zijn in het Solana ecosysteem. In dit stadium moet u dus zeker uw eigen onderzoek doen als SOL u aanspreekt – het fundament van Solana blijkt kwetsbaar en de vooruitzichten voor een wedergeboorte van het ecosysteem worden beïnvloed door vele externe factoren.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*