Ripple’s IPO-plannen – wat betekenen ze voor XRP?

Plannen voor een beursgang lijken bij Ripple tot wasdom te komen, zo melden Amerikaanse media. CEO Brad Garlinghouse denkt er al sinds 2020 hardop over na. Maar wat gebeurt er met XRP als Ripple op de beurs wordt verhandeld?

Eind september viert Ripple (XRP) zijn historische overwinning in de rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) met een groot feest in New York. In de aanloop daarnaartoe circuleert in Amerikaanse media informatie dat CEO Brad Garlinghouse de gelegenheid ook wil aangrijpen om een beursgang van Ripple Labs aan te kondigen. Hij had al gezegd dat hij Ripple begin 2020 naar de beurs wilde brengen. Maar investeerders vragen zich af welke impact het plan zou kunnen hebben op Ripple’s cryptocurrency XRP.

Ripple Labs is het cryptobedrijf dat zijn kernactiviteit ziet in het opzetten van XRP als overbruggingsvaluta voor internationale geldtransfers. Half juli heeft een rechtbank in New York XRP vrijgesproken van de aanklacht van de SEC dat het effecten vertegenwoordigt. Dit zou de weg vrij moeten maken voor een beursdebuut van Ripple Labs. Grote investeerder SBI Group had een beursgang van Ripple geëist in april 2021 voor de tijd na de procedure met de SEC.

Vanuit het perspectief van analisten zou dit positieve gevolgen kunnen hebben voor de prijscurve van XRP op de middellange en lange termijn. Dit komt omdat Ripple voorspelbaar veel aandacht zou trekken tijdens zijn IPO, wat automatisch zou afstralen op XRP. Omdat de SEC ook de IPO-plannen van Ripple zou moeten goedkeuren, zou XRP dan eindelijk gezien moeten worden als een legitieme cryptocurrency. Nieuwe XRP-investeerders zouden zich kunnen aansluiten bij Ripple-investeerders en zo een momentum creëren. Ripple zou op zijn beurt vers kapitaal krijgen via een beursgang om zijn internationale expansie te financieren.

In zijn meest recente financieringsronde tot nu toe, in december 2019, werd Ripple gewaardeerd op ongeveer 10 miljard dollar. In januari 2022 kocht Ripple de aandelen die het in 2019 verkocht tegen een premie van 50 procent terug en waardeerde zichzelf vervolgens op 15 miljard dollar.

Conclusie: Een beursgang van Ripple kan de prijscurve van XRP een boost geven

De laatste beursgang van een groot cryptobedrijf was meer dan twee jaar geleden met Coinbase in april 2021. Ripple zou dus een markt raken waar beursgenoteerde cryptobedrijven schaars zijn en tegelijkertijd innovatie laten zien. XRP, het vlaggenschip van Ripple, wordt momenteel verhandeld op ongeveer 0,50 US dollar; zijn all-time high van 3,84 US dollar dateert van begin 2018. Optimisten hopen dat XRP zelfs naar nieuwe all-time highs zou kunnen evolueren met een beursgang van Ripple.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*