IOTA mede-oprichter Sønstebø bekritiseert inflatieplannen en eist transparantie

In het weekend zorgden de plannen van de IOTA Foundation om het tokenbezit kunstmatig met 65 procent te verhogen voor veel discussie. IOTA medeoprichter David Sønstebø is kritisch en heeft concrete eisen.

De “inflatiehamer” die de IOTA Foundation in het weekend aankondigde, galmt na. In een staatsgreep besloot de stichting onder hoofd Domink Schiener om vanaf 29 september 65 procent meer IOTA te “herdrukken” om haar werk en uitbreiding te financieren. De resulterende prijsdruk op IOTA komt als een complete verrassing voor investeerders en de gemeenschap voelt zich overvallen. In deze situatie zou het woord van David Sønstebø, die de stichting leidde als medeoprichter van IOTA totdat hij er in december 2020 werd uitgeschopt, gewicht in de schaal moeten leggen.

Met een blogpost maakt Sønstebø duidelijk dat ook hij overvallen werd door de ingrijpende beslissingen van de stichting. “Nooit eerder is de IOTA gemeenschap gevraagd om iets te accepteren dat zo radicaal en belangrijk is – en tegelijkertijd zo weinig informatie bevat,” schrijft Sønstebø. Hij is overigens nog steeds de persoon met het grootste IOTA-belang. Wat betekent de toetreding van de VAE tot IOTA precies, vraagt Sønstebø zich af. En hoe dan ook, hoe komt iemand op het idee om 5 procent van de toekomstige IOTA-holdings, ter waarde van tientallen miljoenen Amerikaanse dollars, te verdelen onder zogenaamde “contribuanten”, en wie wordt verondersteld hiervan te profiteren?

Sønstebø gaat ervan uit dat de in Berlijn gevestigde non-profit IOTA Foundation aanzienlijke juridische problemen zal krijgen als ze haar inflatie- en herstructureringsplannen niet coördineert met de gemeenschap. Maar Sønstebø slaat ook een brug: “Met transparantie en inclusie zou het hele debacle kunnen veranderen in iets waar de gemeenschap achter staat.” Daartoe stelt IOTA-legende David Sønstebø vijf specifieke eisen:

1. er moet een transparantierapport komen waarin de IOTA Foundation bekendmaakt wie precies de nieuwe aandeelhouders zullen zijn, welke wettelijke garanties er worden gegeven en hoeveel geld er van eigenaar zal wisselen.

2. De gemeenschap moet kunnen stemmen over het percentage waarmee het totale IOTA-bezit zal worden verhoogd en de tijdsperioden waarin het gedeeltelijk verboden zal zijn om de nieuwe IOTA’s te verkopen.

De gemeenschap moet ook kunnen beslissen welke bekende IOTA-vertegenwoordigers nieuwe tokens moeten krijgen.

4. het IOTA-bestuur moet worden uitgebreid met ten minste twee nieuwe leden uit de gemeenschap.

5. de stichting zou een openbare vraag- en antwoordsessie met het bestuur moeten organiseren, zodat de gemeenschap voldoende geïnformeerd is, haar eigen perspectief kan laten zien en uiteindelijk de kwestie van juridische verantwoordelijkheid wordt opgehelderd.

Op X (voorheen Twitter) krijgt Sønstebø bijna 100 procent bijval voor zijn kritische gedachten en suggesties over hoe een compromis tussen de IOTA Foundation en de gemeenschap eruit zou moeten zien. Het direct aangesproken hoofd van de stichting, Dominik Schiener, heeft – voor zover bekend – nog geen standpunt ingenomen. Hij was het die Sønstebø uit de stichting duwde en sindsdien, volgens de statuten, eigenlijk de enige heerser van IOTA is.

Conclusie: Er vormt zich oppositie tegen de inflatie van IOTA

Zal de opbouwende kritiek van Sønstebø vruchten afwerpen voor IOTA? Iedereen die bekend is met de terugkerende solo-inspanningen van Schiener zal betwijfelen of de IOTA-baas zijn plannen weer zal bijstellen. Zal Sønstebø desnoods zelf naar de rechter stappen? Hij heeft hier een paar keer op gezinspeeld na zijn ruzie met Schiener, maar er nooit naar gehandeld. In ieder geval wordt Schiener op dit moment erg eenzaam, want de hard fork met massale nieuwe IOTA tokens die gepland stond voor 29 september heeft nul applaus gekregen onder kritische investeerders.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*