IOTA inflatiehamer: 65 procent meer tokens worden “gedrukt”

Aan het einde van de maand zal de IOTA Foundation haar totale bezit van alle IOTA verhogen van ongeveer 2,78 miljard naar 4,6 miljard. Dit komt overeen met een toename van 65 procent. Beleggers tonen zich geschokt door de inflatie.

Op vrijdagavond deed de IOTA Foundation een aankondiging met verstrekkende gevolgen: vanaf 29 september wordt IOTA opgewaardeerd naar Stardust, waardoor het totale bedrag van alle tokens met 65 procent toeneemt. Dit is nodig om de verdere ontwikkeling van het ecosysteem te financieren, zeggen ze. In de komende vier jaar zal het grootste deel van de nieuw gegenereerde tokens gaan naar de IOTA Foundation in Berlijn, de nieuw opgerichte stichting in Abu Dhabi en de Tangle Ecosystem Association gevestigd in Zwitserland. Op sociale netwerken zoals X (voorheen Twitter) zijn veel commentatoren ontzet over de opzettelijke inflatie, die nu naar verwachting gemiddeld 12 procent zal bedragen voor IOTA tegen het einde van 2027.

Via de memo worden vier strategische beslissingen verspreid door de IOTA Foundation, die in het geheim zijn genomen zonder inspraak of stemming van de gemeenschap. “The IOTA central bank strikes” kunnen commentatoren lezen, evenals “scam” en “R.I.P.”. De verrassende toename van het totale bezit van IOTA is alleen mogelijk omdat de stichting de lange hefboomwerking heeft via de centrale coördinator die zij controleert. Met Stardust wordt de IOTA-coördinator echter vervangen door een comité met tien zetels.

IOTA Stardust: Hard Fork op 29 september

Vanuit technologisch oogpunt houdt de Stardust upgrade bij IOTA een hard fork in. De stichting belooft nog vier weken een oud, alternatief netwerk in stand te houden onder de titel IOTA Stardust Classic, waarin de enorme tokenverhoging niet plaatsvindt. Ervaringen zoals “The Merge” bij Ethereum (ETH) hebben echter geleerd dat dergelijke spin-offs meestal weinig interesse en steun trekken.

Assemblage (ASMB): IOTA zijproject dat wordt geschrapt voor lancering

Al in juli 2022 hadden we grote twijfels geuit of het IOTA zijproject Assembly (ASMB) ooit live zou gaan, en daar veel kritiek voor moeten slikken. Maar nu is het officieel geworden. “Het Assembly project en de tokens zullen niet doorgaan,” schrijft de IOTA Foundation. Degenen die hebben deelgenomen aan de Assemly Staking worden beloond met een airdrop in IOTA. Hiervoor wordt 3,5 procent van alle IOTA – berekend op de toekomstige, toegenomen totale voorraad – gereserveerd. Gezien het feit dat 5 procent van alle IOTA hier aan “contributors” zal worden uitgegeven met de Stardust upgrade, lijkt de assembly airdrop vreemd genoeg ondermaats. Want met “contributors” bedoelt de IOTA Foundation “belangrijke partners” en “geselecteerde leden” van de gemeenschap, dus blijkbaar zelfs het hoofd van de stichting, Dominik Schiener, en zijn vertrouwelingen.

Shimmer (SMR) blijft als IOTA zijproject bestaan

Onaangetast door de Stardust upgrade voor IOTA, althans voorlopig, is het Shimmer (SMR) zijproject. Het zal blijven dienen als een geldverslindend testnet en zal binnenkort de deuren openen naar Decentralised Finance (DeFi) met de integratie van de Ethereum Virtual Machine (EVM), volgens berichten. Maar de prijscurve van Shimmer kelderde in een dagelijkse min van 20 procent – waar SMR nog goed voor is als IOTA technologisch wordt opgewaardeerd blijft onduidelijk.

Conclusie: IOTA met schokkend nieuws voor beleggers

Je kunt de beslissingen van de IOTA Foundation bijna willekeurig heen en weer draaien – er kunnen geen goede conclusies worden getrokken voor beleggers. IOTA wordt momenteel verhandeld op ongeveer 0,16 US dollar, een daling van 4 procent op de dag en daarmee op het laagste niveau sinds het voorjaar van 2020. Zelfs als de nieuwe IOTA tokens alleen in tranches mogen worden verkocht door de stichtingen – zal dit de komende jaren een constante prijsdruk op IOTA zetten. Zelden heeft een cryptocurrency zich zo gecentraliseerd gepresenteerd als IOTA met zijn quasi almachtige stichting onder leiding van Dominik Schiener.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*