Julian Hosp’s bedrijf Bake in de problemen, volgens mediabericht

Het vakblad “Tech In Asia” heeft onderzoek gedaan naar Bake, het cryptobedrijf dat mede is opgericht door Julian Hosp achter DeFiChain (DFI) en DUSD. Volgens het tijdschrift is Bake in moeilijkheden geraakt. Hosp is het daar niet mee eens.

Julian Hosp is een crypto beroemdheid geworden door projecten als TenX en Lyoness, en heeft veel kritiek te verduren gehad. Nu heeft het vakblad “Tech In Asia” een gedetailleerd rapport gepubliceerd gewijd aan Bake (voorheen Cake DeFi), het huidige project van Julian Hosp. In een notendop: Bake moet geld besparen, mede omdat de cryptocurrencies DeFiChain (DFI) en DUSD die aan het Singaporese bedrijf verbonden zijn, floppen. Hosp is het er op X (voorheen Twitter) niet mee eens en zegt dat het onderzoek van “Tech In Asia” alleen maar op zoek was naar een krantenkop.

De twijfelachtige kop vertaalt zich als “Cake Group ontslaat personeel te midden van dalende verkoopcijfers, ontkent kostenbesparingen”. Het tijdschrift zegt verder dat de officiële verklaring van Cake is dat het bedrijf sinds januari 34 werknemers heeft ontslagen. Maar volgens een oud-collega ligt het aantal ontslagen Hosp-medewerkers in 2023 dichter bij de 60 en draait Bake momenteel een maandelijks verlies van $1 miljoen Singapore. Hosp zegt daarentegen dat Bake vacatures heeft en het personeelsbestand aan het uitbreiden is. Hosp gaat niet dieper in op de verliesrekening.

Tech in Asia” heeft de projecten DeFiChain (DFI) en DUSD van Bake nader bekeken en komt tot weinig vleiende conclusies. Ten eerste wordt investeerders wijsgemaakt dat beslissingen over de strategie in het ecosysteem worden genomen door een Decentrale Autonome Organisatie (DAO). In werkelijkheid wordt 70 tot 80 procent van de stemknooppunten gecontroleerd door de Hosp’s Cake Group – maar slechts 50 procent is nodig om een beslissing door te drukken. In gewone taal. DeFiChain mag dan Decentralised Finance in zijn naam hebben, maar Hosp en zijn medeoprichter U-Zyn Chua hebben een gecentraliseerde structuur gecreëerd die helemaal op henzelf is afgestemd.

Vermeende stablecoin DUSD handelt op 0,25 in plaats van 1 US dollar

We hebben de negatieve prijsontwikkelingen van DeFiChain en de algoritmische stablecoin DUSD meerdere keren belicht, meest recentelijk in juni. Nu is de vermeende stablecoin nog verder afgedreven van de beloofde 1:1 koppeling aan de Amerikaanse dollar en wordt hij verhandeld tegen ongeveer 0,25 Amerikaanse dollar. Volgens Tech in Asia werd DUSD in mei 2022 nog steeds ondersteund door US$45,7 miljoen aan monetaire garanties. Een voormalige medewerker meldt dat er nu geen reserves meer worden aangehouden voor DUSD. Veel erger is dat het aantal DUSD’s in omloop zelfs toeneemt. Er wordt dus nog steeds in het wilde weg geld gedrukt. Zowel Bake als Hosp wilden hier geen vragen over beantwoorden en verwezen naar de DAO als de organisatie die verantwoordelijk is voor DUSD. Maar deze DAO wordt gecontroleerd door Bake aka Hosp en U-Zyn Chua – de spreekwoordelijke kat bijt in de staart. Voor gebruikers die nog steeds DUSD bezitten, wordt de situatie verergerd door het feit dat ze een vergoeding van 40% betalen wanneer ze hun DUSD proberen te verkopen. De DUSD zijn dus maar bijna de helft waard van de werkelijke koers, als dat al zo is.

Gegevens van DeFiLlama laten zien hoe de DeFiChain tractie verliest. In mei 2022 was er nog US$1,2 miljard aan kapitaal geïnvesteerd, nu is dat nog maar US$187 miljoen. In dezelfde periode maakte de prijscurve van DFI een daling door van meer dan 4 US dollar naar momenteel 35 cent – investeerders hebben hier veel geld verloren, net als bij DUSD en DFI. We hebben dit patroon ook gezien bij andere projecten van Julian Hosp.

Volgens “Tech in Asia” heeft een hack aan het begin van 2022, waarbij ongeveer 1.780 Bitcoin (BTC) met een marktwaarde van bijna 90 miljoen US dollar op dat moment, ook bijgedragen aan de ondergang van het ecosysteem. De Cake groep geeft geen informatie over of en hoe het verlies is gecompenseerd. Dit zorgt ook niet bepaald voor transparantie.

Conclusie: Julian Hosp, DeFiChain en DUSD staan voor een mislukking

Sunnyboy Hosp heeft het rapport van “Tech in Asia” gelezen en ontkent alleen de details van het banenverlies. Voor investeerders zou het echter veel belangrijker zijn om te weten hoe Hosp van plan is om het ecosysteem van DeFiChain en DUSD nieuw leven in te blazen. Want hier vallen de resultaten van “Tech In Asia” samen met de onze – en er dreigt een totaal verlies. Maar wie Hosp een beetje kent, weet ook: het marketingtalent heeft allang het volgende buzzword na DeFi ontdekt, namelijk Bitcoin Ordinals. Hier is zijn medeoprichter en CTO al bezig met verdere projecten. Je kunt je natuurlijk afvragen waar hij de tijd vandaan haalt als er op dit moment zoveel bouwplaatsen in de DeFiChain zijn. We kunnen je alleen maar aanraden om niet deel te nemen aan de projecten van Julian Hosp, want de meeste investeerders zullen verliezers zijn en zijn alleen maar exit liquiditeit voor Julian Hosp en zijn team.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*