Solana (SOL): eigen smartphone aangekondigd als onderdeel van mobiel initiatief

Solana (SOL) wil zijn ecosysteem uitbreiden in de richting van mobiel gebruik en vanaf begin 2023 ook een eigen smartphone voor dit doel verkopen. Solana’s softwaremodules op maat van Android zijn nu al beschikbaar.

Solana (SOL) zal waarschijnlijk de eerste grote cryptocurrency zijn die een eigen mobiele divisie opzet. Solana Mobile is nu naar de beurs gegaan met twee opwindende projecten. Volgens het persbericht zal Solana Mobile Stack (SMS), een verzameling softwaremodules die geoptimaliseerd zijn voor het mobiele besturingssysteem Android, gratis en open source worden aangeboden. De tweede pijler van het initiatief wordt de Solana Smartphone Saga, die hier al kan worden voorbesteld en die vanaf begin 2023 moet worden geleverd.

Bijzondere crypto-smartphones zoals de Samsung Galaxy S10 hebben in het verleden veel aandacht weten te trekken, maar zijn niet bepaald grote verkopers gebleken. Solana Saga als Android smartphone zal in de hogere klasse zitten met een eindprijs van rond de S$1,000 en door de fabriek voorbereid met de Solana Mobile Stack om meer te brengen dan alleen een crypto wallet als app. De verantwoordelijken schetsen het beeld van een smartphone waarop ook NFT’s kunnen worden aangemaakt, men diverse DApps gebruikt en in het algemeen mobiele toegang heeft tot het hele Solana-ecosysteem. Om de veiligheid te garanderen, wordt beloofd dat de Solana Saga-smartphone een soort ingebouwde hardware-portemonnee heeft.

Solana mede-oprichter Anatoly Yakovenko wijst op 7 miljard smartphones wereldwijd en meer dan 100 miljoen mensen die crypto-activa bezitten. Beide aantallen zullen blijven stijgen, zegt Yakovenko, en Solana Saga moet normen stellen. In feite zijn mobiele implementaties van veel cryptodiensten weinig geavanceerd of alleen beschikbaar via de browser en webversies. Solana stelt zich voor dat ontwikkelaars de mobiele stack gebruiken als een hulpmiddel om hun projecten als geoptimaliseerde apps naar elke Android-smartphone te brengen. Of gebruikers vervolgens via hun smartphone DeFi organiseren, blockchain-spelletjes spelen of zich uitleven in de NFT-sector, is natuurlijk aan hen. Een Solana DApp Store is in voorbereiding en de Solana Foundation heeft een fonds opgericht gevuld met 10 miljoen US dollar om specifiek mobiele projecten voor SOL te ondersteunen.

Conclusie: Mobile first bij Solana – wordt SOL een trendsetter?

Het concept van Solana Mobile om SOL naar de smartphone te brengen met een verscheidenheid aan gebruiksmogelijkheden klinkt aantrekkelijk. Ook andere sectoren dan de crypto-industrie hebben al lang geleden ingezien dat onlinegebruik van diensten in de meeste gevallen via smartphones gebeurt en dat klassieke webversies voor desktop-pc’s aan belang inboeten. Als de huidige nummer negen onder de meest gekapitaliseerde cryptocurrencies, heeft Solana een brede gebruikersbasis waarmee de mobiele strategie vanaf het begin meer dan een test zal zijn. Of de liefde voor SOL dan ook zo ver zal gaan dat men zich ook voor de dure Solana Saga als smartphone zal inzetten, valt nog te bezien. Maar Solana in Web3 zou in principe moeten werken op alle Android eindtoestellen via de software modules. Tot dusver heeft Solana Mobile nog niets gehoord over plannen in de richting van iOS en dus de iPhones van Apple. Laten we afwachten hoe Solana Mobile zich in de praktijk bewijst om te kunnen beoordelen of hier echt aan de vraag wordt voldaan of dat een goed idee te vroeg op de markt komt.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*