Staartwind voor XRP? Ripple werkt samen met HSBC via dochteronderneming Metaco

Beleggers in Ripple (XRP) zijn blij met een samenwerking tussen de Zwitserse FinTech Metaco en de grote bank HSBC. Metaco werd in het voorjaar overgenomen door Ripple en brengt crypto-expertise naar HSBC.

De grote bank HSBC wil zijn klanten vanaf 2024 bewaring en handel in tokenised asset classes zoals goud aanbieden. Volgens een persbericht werkt het samen met de Zwitserse FinTech Metaco. En dit is waar het verhaal interessant wordt voor Ripple (XRP) – want in mei betaalde het cryptobedrijf 250 miljoen dollar voor de overname van Metaco. Doet Ripple nu dus eindelijk indirect zaken met een grote bank via HSBC en kan het zo mogelijk ook XRP in de deal plaatsen?

Het zogenaamde “XRP-leger” interpreteert de samenwerking zo optimistisch. Maar een nadere blik onthult twijfels. In de aankondiging over de overname van Metaco werd benadrukt dat de FinTech een zelfstandige eenheid en merk zou blijven. En HSBC maakt ook geen melding van Ripple of XRP. Metaco zal in eerste instantie vooral verantwoordelijk zijn voor de veilige bewaring van de digitale activa van HSBC-klanten. En HSBC heeft het over de handel in tokenised assets, zoals digitaal in kaart gebrachte effecten of grondstoffen zoals goud.

Het voordeel van dergelijke aanbiedingen op basis van blockchainoplossingen is dat ze in principe volledig automatisch kunnen worden verwerkt en dus 24/7 beschikbaar zijn. Het tweede voordeel is dat uitgevoerde transacties onmiddellijk op een fraudebestendige manier worden gedocumenteerd in de blockchain. HSBC kan zo veel handmatig werk besparen en dit doorberekenen aan haar klanten in de vorm van lagere kosten. Voorlopig wordt de Ripple technologie echter alleen op de achtergrond gebruikt in deze HSBC en Metaco constructie en wordt XRP helemaal niet gebruikt.

Conclusie: XRP blijft wachten op de doorbraak van Ripple in de bankwereld

Toen Ripple in de zomer een succes vierde in het mammoetproces met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), hoopte het management dat het nu ook Amerikaanse banken als klant zou kunnen winnen. Tot nu toe is daar niets van terechtgekomen. XRP werd tien jaar geleden bedacht als een digitale overbruggingsvaluta die banken konden gebruiken om grensoverschrijdende overboekingen sneller en goedkoper te organiseren dan via het SWIFT-systeem. Sindsdien is echter gebleken dat sommige banken het internationale Ripple netwerk wel testen of gebruiken, maar vasthouden aan fiatoverschrijvingen zonder XRP. De ambities van Ripple op het gebied van digitale staatsvaluta’s (CBDC’s) sluiten XRP ook uit. Beleggers moeten zich daarom blijven afvragen: waar zijn de monetaire use cases voor XRP die de prijscurve duurzaam kunnen ondersteunen?


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*