In het netwerk van de creditcardmaatschappij Visa kunnen betalingen nu ook rechtstreeks via de stablecoin USDC worden afgewikkeld. Hiermee zet Visa zijn eerste concrete stap in de richting van cryptocurrencies.
Visa-kredietkaarten maken deel uit van het dagelijkse leven van miljoenen mensen; zij kunnen worden gebruikt om vrijwel overal ter wereld te betalen. Achter elke betalingstransactie vindt een verrekening plaats met Visa als centraal punt, die ook de omrekening van een fiatvaluta in een andere kan omvatten. Vanaf nu is Visa echter ook klaar om betalingen met de stablecoin USDC te accepteren, zo kondigde het bedrijf aan in een blogpost. De acceptatie van USDC is het eerste resultaat in het kader van de strategie om cryptocurrencies en traditionele valuta gelijk en op een klantvriendelijke manier te behandelen bij Visa, voegt het eraan toe.
Achtergrond over USDC bij Visa
USDC, met een marktkapitalisatie van iets meer dan $10 miljard, is momenteel de op één na belangrijkste op Amerikaanse dollars gebaseerde stablecoin na Tether (USDC) en wordt 1:1 gedekt door Amerikaanse dollars. Technologisch gezien is USDC een ERC-20 token, dus het is georganiseerd op de Ethereum (ETH) blockchain. Juridisch gezien valt USDC onder de verantwoordelijkheid van het Circle-consortium, waartoe ook de grote Amerikaanse crypto-beurs Coinbase behoort. Deze solide basis van USDC was doorslaggevend om Visa concreet te koppelen aan de crypto-industrie met deze stablecoin, schrijft Visa.
In de praktijk is de procedure vrij duidelijk: Visa heeft een USDC-rekening geopend bij de cryptodienstverlener Anchorage. Via deze rekening accepteert Visa nu rechtstreeks USDC – maar voorlopig alleen van Crypto.com. Crypto.com is een Amerikaans cryptobedrijf dat zelf cryptocreditcards uitgeeft en ook een cryptobeurs exploiteert en een eigen token CRO heeft gelanceerd.
Visa schrijft dat het in de nabije toekomst meer partners wil aansluiten op het gebied van USDC. Coinbase met zijn Visa creditcards staat waarschijnlijk op de agenda. Het valt nog te bezien wanneer nog meer cryptocurrencies rechtstreeks door Visa zullen worden ondersteund. Maar Visa heeft – net als de conkrement Mastercard – in het kader van haar digitale strategie herhaaldelijk aangekondigd te zullen werken aan oplossingen voor Bitcoin (BTC) en toonaangevende Altcoins.
Conclusie: Visa met USDC – voorbode van meer.
Rechtstreeks betalen met Bitcoin en Co. is dus lastiger dan met een Stabelcoin, omdat hier het centrale clearing house zoals Visa of Mastercard meer risico neemt door grotere prijsschommelingen. Maar de vraag bestaat en Visa en Mastercard willen zich er niet langer voor afsluiten. In dit verband is de boodschap van Visa om USDC te aanvaarden in feite zoals beschreven in de officiële blogpost: Van buitenaf misschien een kleine stap, maar dan een reusachtige stap, als je naar de totale situatie kijkt. Omdat USDC nu technologisch bewijst dat Visa zich ook op een regelgevende en technologisch stabiele manier openstelt voor haar partners ten aanzien van cryptocurrencies. Het grote verschil met het crypto-initiatief van PayPal, dat in de herfst van 2020 de crypto-industrie elektriseerde, is dat USDC-deals op het netwerk van Visa volledig kunnen afzien van fiatconversie, wat in principe kosten en tijd bespaart. PayPal is er (nog) niet.
Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.
Leave a Reply