Voltooiing van IOTA 1,5 Chrysalis blijft stotteren

De Stichting IOTA heeft een tussentijds verslag gepresenteerd over de stand van zaken met betrekking tot de technologische upgrading van Chrysalis Fase 2. Vage formuleringen daarin belasten het optimistische tijdschema voor IOTA 1,5

De officiële blog van de Stichting IOTA is een kriebelige aangelegenheid voor insiders: enerzijds is dit kanaal de belangrijkste spreekbuis om te leren over de vooruitgang bij IOTA. Maar aan de andere kant heeft men in de loop der jaren ook geleerd om het optimisme dat zich daar meestal verspreidt automatisch in vraag te stellen. Want puur verbaal maakt IOTA van een klein proefproject graag een groot succes of verbergt het tegenslag in het ontwikkelingswerk tussen de lijnen.

Het meest recente voorbeeld is de chrysalis update voor IOTA 1.5 gepubliceerd in de blog. Ter herinnering: Eigenlijk zou chrysalis fase 2 Iota 1.5 al in oktober worden afgerond, daarna werd de datum uitgesteld tot eind 2020 en uiteindelijk tot februari 2021. Met chrysalis wil IOTA een beslissende tussenstap zetten naar een decentraal ecosysteem, projectnaam Coordicide of IOTA 2.0.

Maar de huidige lijst met taken voor IOTA 1.5 is nog steeds verdacht lang. Een openbaar testnet is in afwachting, de toekomstige Wallet Firefly heeft nog steeds bugs te verhelpen en de node software Bee en Hornet in de versies die nodig zijn voor de volgende stap zijn nog steeds alleen in de interne testfase. Dit betekent ook dat externe audits buiten bereik zijn – of zoals de Stichting IOTA het stelt: “We hebben capaciteit van verschillende externe auditkantoren geboekt voor de komende weken om zo vroeg mogelijk te beginnen met het testen van de verschillende onderdelen”. Stom dan alleen als er nog niets is voltooid om te controleren.

Deskundigen schatten ten minste zes weken als redelijk en noodzakelijk voor een openbaar testnet voor grote upgrades in het ecosysteem van een crypto-munt als IOTA en pas dan worden de goedbetaalde externe professionele auditors fulltime toegevoegd.

Conclusie: IOTA dreigt zijn geloofwaardigheid te verliezen

Er zijn lezers onder jullie die denken dat we bij IOTA altijd op zoek zijn naar fouten. Onze continue rapportage over IOTA inclusief succesverhalen bewijst sowieso het tegenovergestelde. In het onderhavige geval Chrysalis Fase 2 worden de reacties op het officiële Twitteraccount van IOTA gekenmerkt door minachting en amusement. Er zijn dus vele anderen, vooral internationaal, die ook uit ervaring weten: De dienstregelingen bij IOTA zijn net als die van de Deutsche Bahn als het weer verandert. Overigens is de routekaart van IOTA voor het laatst bijgewerkt op 13 november en geldt voor de voltooiing van Chrysalis, inclusief de benodigde onderdelen, hetzij op februari 2021, hetzij later in 2021. Wacht eens even. Deze tactiek is goed gebleken voor de zenuwen bij IOTA.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*