De strategie van NFT-marktplaats Blur om een eigen token uit te geven blijkt succesvol: een week na het beursdebuut van BLUR heeft het platform de vorige marktleider OpenSea in handelsvolume overtroffen.
BLUR wordt sinds acht dagen verhandeld op cryptobeurzen als token van de gelijknamige NFT-marktplaats, en de lancering heeft het voorheen belangrijkste NFT-platform OpenSea op het verkeerde been gezet. Uit de gegevens van DappRadar blijkt dat Blur vorige week bijna 600 miljoen US dollar heeft omgezet via de handel met NFT’s, vijf keer zoveel als OpenSea (117 miljoen US dollar) – hoewel OpenSea de afgelopen jaren de onbetwiste nummer één was onder de NFT-marktplaatsen.
De snelle inhaalbeweging van Blur ten opzichte van OenSea werd vergemakkelijkt door een algemene stijging van de wereldwijde NFT-handel. CryptoSlam heeft een stijging gemeten van bijna 250 procent in de omzet van op Ethereum (ETH)-gebaseerde NFT’s in de afgelopen zeven dagen en een volume van ongeveer 690 miljoen US dollar. De belangrijkste reden voor beide ontwikkelingen is het beursdebuut van BLUR op 14 februari. BLUR kende een goede start en momenteel worden voorbereidingen getroffen voor een tweede airdrop van tokens aan actieve en vooral trouwe handelaren van NFT’s. Dit leidt er uiteraard toe dat professionele traders hun handelsvolumes op Blur specifiek verhogen met aan- en verkopen van NFT’s uit prominente collecties.
OpenSea heeft op de situatie gereageerd door de vergoedingen op zijn marktplaats te verlagen van 2,5 procent naar nul op dit moment. Deze maatregel heeft tot nu toe echter weinig effect gehad, BLUR als bonus voor NFT-handel op Blur in plaats van OpenSea lijkt voor verzamelaars en beleggers blijkbaar veel aantrekkelijker dan het zero-fee beleid. In de crypto-industrie doen de verschuivingen in de machtsverhoudingen op NFT-marktplaatsen denken aan de concurrentie in de Decentralised Finance (DeFi) sector. Hier had SushiSwap in 2020 concepten gepionierd met zijn eigen token SUSHI, waarbij nieuwe projecten met native tokens worden gestimuleerd om snel kapitaal te verplaatsen. Ook wordt de voorspelling aangehaald van Cobie, een cryptocoryfee met een scherpe tong, die in augustus 2022 provoceerde met de uitspraak dat NFT’s zouden evolueren naar “altcoins met afbeeldingen”.
Conclusie: BLUR verandert het NFT-marktlandschap
Als we DeFi als maatstaf nemen, zou OpenSea eigenlijk ook met een eigen token moeten reageren op de concurrentie van Blur. OpenSea heeft zijn hoofdkantoor echter in New York en de strenge Amerikaanse regelgeving maakt een dergelijk plan moeilijk. Blur daarentegen is gedecentraliseerd en probeert zich te beschermen tegen de Amerikaanse autoriteiten door BLUR niet te distribueren aan klanten die in de VS wonen. De nieuwe koploper onder de NFT-marktplaatsen lijkt er dus op te kunnen vertrouwen dat hij zijn positie behoudt, althans voorlopig. Of het daarom de moeite waard is om BLUR op de open markt te kopen, is een andere vraag. Als belegger moet u er rekening mee houden dat momenteel slechts zo’n 12 procent van alle BLUR in omloop is en dat de komende tweede airdrop slechts één stap is van vele in de komende jaren, waarmee aanzienlijk meer tokens op de markt zullen komen. De daaruit voortvloeiende negatieve impact op de prijscurve van BLUR zou geen verrassing zijn.
U kunt BLUR kopen bij MEXC Global en KuCoin.
Leave a Reply