Wat zijn de verschillen tussen Bitcoin en Bitcoin Cash?

Iedereen die in de handel van crypto valuta’s komt, heeft waarschijnlijk Bitcoin (BTC) in gedachten. Maar u zult spoedig Bitcoin Cash (BCH) ontdekken in de lijsten van de grootste crypto’s. Wat verbindt en wat onderscheidt BTC en BCH?

Met Bitcoin (BTC) begon het nieuwe tijdperk van de crypto’s in 2009. Naast volledig nieuwe projecten zoals Ethereum (ETH) nam Bitcoin ook herhaaldelijk initiatieven om BTC technologisch te verbeteren. In de praktijk worden ze bereikt door middel van een harde vork, d.w.z. door de code van de blokketen te veranderen en deze zo los te koppelen van de oorspronkelijke blokketen van Bitcoin. De meeste van dergelijke pogingen eindigen in het niets binnen een korte periode omdat er geen liquiditeit werd opgebouwd in de alternatieve BTC-penningen; er zijn meer dan 100 van dergelijke voorbeelden. Het verhaal eindigde succesvoller voor Bitcoin Cash, en vandaag de dag heeft BCH zich door marktkapitalisatie in de top tien van crypto valuta’s gevestigd.

Korte geschiedenis van Bitcoin Cash

Al in 2017 werd duidelijk dat voor al het vernuft achter Bitcoin de blokketen een knelpunt werd. De voor BTC gespecificeerde blokgrootte van 1 MB maakt het mogelijk om daar maximaal 7 transacties per seconde (TPS) te verwerken – veel te weinig voor de snel toenemende vraag. Soms stegen de transactiekosten voor Bitcoin tot meer dan 50 dollar. Dit maakte het voor sommige supporters duidelijk dat de blokketen moest worden vernieuwd en de blokgrootte moest worden vergroot. 8 MB werd aangeboden door Bitcoin Cash (toen Bitcoin ABC) en dus meer prestaties. Achter de harde vork in augustus 2017 kwamen voldoende netwerkdeelnemers en liquiditeit bijeen om BCH snel tot een vaste waarde te maken in de crypto-markt. De verwachting was dat BCH praktischer zou worden, vooral in het gebruik als betaalmiddel door een snellere transactieverwerking.

Bitcoin en Bitcoin Cash – de verschillen

Het belangrijkste verschil tussen BCH en BTC blijft de blokgrootte. Voor Bitcoin Cash werd het opnieuw verhoogd in mei 2018 en is het nu 32 MB. Hierdoor kan de blokketen van BCH 100 TPS verwerken. Segwit heeft ook Bitcoin verbeterd, maar voor TPS is BTC zelfs met Segwit op 14 jaar niet meer mogelijk. In de praktijk betekent dit: Transacties worden veel sneller verwerkt bij BCH en tegen lagere tarieven (BCH in augustus 2020: ongeveer USD 0,005; BTC ongeveer USD 2,05).

BCH heeft ook een aantal functies geïntegreerd die eenvoudige Smart Contracts mogelijk maken. Dergelijke geautomatiseerde contracten zijn niet direct mogelijk met Bitcoin.

Een kritisch verschil is echter de kwestie van de centralisatie. Er is zoveel gediversifieerde rekencapaciteit achter Bitcoin verzameld dat een 51 procent aanval onmogelijk lijkt. Bij Bitcoin Cash zijn er echter drie grote mijnbouwpools die samen het netwerk met meer dan 50 procent controleren. Deze marktmacht werd in mei 2019 ingezet en maakte duidelijk dat een alliantie van de grote pools bij BCH risico’s met zich meebrengt voor investeerders, zoals blijkt uit het idee van een verplichte heffing, dat inmiddels is afgewezen.

Prijsvergelijking tussen BTC en BCH

Het is niet eenvoudig om de prijsontwikkeling van Bitcoin en Bitcoin Cash te vergelijken. Welke periode kiest u? Welke referentieperiode? In het begin noteerde BCH 67 dollar, vandaag, eind augustus 2020, na de gebruikelijke ups en downs, is het ongeveer 270 dollar. In dezelfde periode steeg Bitcoin van iets minder dan 3.000 dollar naar iets minder dan 11.500 dollar. Dit betekent dat de twee crypto-valuta’s elkaar over een lange periode niet veel teruggeven. In de laatste 12 maanden steeg BTC echter met 20 procent en verloor BCH 3 procent. Er is veel dat erop wijst dat deze sluipende daling van de prijs van BCH ten opzichte van Bitcoin zal voortduren, aangezien BTC zich steeds meer als een waardeketen positioneert. BCH lijkt niet echt in staat om haar technologische sterke punten in het dagelijks gebruik te weerspiegelen in haar prijsontwikkeling.

Conclusie: Bitcoin blijft het origineel en Bitcoin Cash de kopie.

Wees niet verward als investeerder: Bitcoin is de eerste keuze voor investeringen op lange termijn, waarbij de liquiditeit gewaarborgd is en de technologische stabiliteit gegarandeerd is. Bitcoin Cash heeft ook veel aanhangers, maar de verhoopte inhaalbeweging naar BTC heeft niet plaatsgevonden en wordt ook niet meer verwacht. De bezorgdheid over 51 procent van de aanvallen op BCH is een van de redenen hiervoor, een beetje meer overtuigende verdere harde vork op Bitcoin Cash in november 2018 is een andere. Dit resulteerde in BSV (Bitcoin Satoshi Vision), een andere crypto-currency, die ook slecht presteert op het gebied van prijsontwikkeling, ontslagen door haar querculeuze aanhanger Craig Wright. Kortom: Bitcoin (BTC) houdt zich aan zijn belofte om als moeder van alle crypto’s het klassieke financiële systeem en het monetaire beleid uit te dagen. Bitcoin Cash blijft als een kopie in een interessante niche positie.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*