Wat zijn NFT’s en hoe werken ze?

Niet-verwoestbare tokens (NFT’s) spelen een bijzondere rol in de crypto-industrie als niet-vernietigbare en niet-kopieerbare tokens. Hun toenemend gebruik in games en in de kunstwereld maakt van NFT’s een trendy onderwerp.

Bitcoin en co. zijn als digitale munten op zich een gestandaardiseerd handelsinstrument, elk token heeft een bepaalde waarde en kan dus in geld worden geruild tegen andere munten of worden gebruikt voor betalingstransacties. Niet-fungibele tokens (NFT), daarentegen, zijn elk uniek, one-of-a-kind. Een NFT kan niet worden vernietigd of gekopieerd, noch kan het worden gesplitst in delen van zichzelf. Niet-fungibele tokens werden uitgevonden in het midden van de jaren 2010, en CryptoPunks wordt beschouwd als het eerste grootschalige project met NFT’s. Hier hadden kunstenaars en ontwikkelaars uit de VS in 2017 de blockchain van Ethereum (ETH) gebruikt om er 10.000 aangepaste pixelportretten in op te slaan. Iedereen die een ETH portemonnee had, kon een CryptoPunk voor zichzelf claimen. Maar wat bedoeld was als een gimmick en een technologisch bewijs van concept veranderde al snel in een bloeiende markt. De 10.000 CryproPunks in omloop zijn een statussymbool geworden en er wordt veel mee gehandeld. In februari van dit jaar is de CryptoPunk 6965 de duurst verkochte van zijn soort tot nu toe, met een verkoopprijs van 800 Ethereum (het equivalent van ongeveer 2 miljoen dollar).

Ook gelanceerd in 2017 is CryptoKitties, een blockchain spel dat draait om digitale kittens. Deze zijn ook ontworpen als NFT’s en CryptoKittie Dragon, bijvoorbeeld, wisselde van eigenaar voor 600 Ethereum. Ethereum is vaak de handelsmunt voor niet-fungibele tokens omdat het ecosysteem daar twee standaarden heeft, ERC-721 en ERC-1155, die het heel gemakkelijk maken om NFT’s te creëren. Of het nu gaat om Decentraland of ruilkaarten voor de NBA, het aantal projecten met NFT’s als kern groeit snel. De acteur William Shatner (Captain Kirk) heeft 90.000 unieke foto’s van zichzelf verkocht als NFT’s, in het racespel F1 Delta Time worden auto’s en onderdelen van racebanen verhandeld. Hier kunnen eigenaars van virtuele racekilometers zelfs vergoedingen vragen voor het gebruik van het circuit.

Als u het vreemd vindt om grote sommen geld uit te geven aan virtuele voorwerpen, bedenk dan dat er altijd al een passie voor verzamelen is geweest, zelfs op bizarre gebieden, en dat de waarde van een verzamelobject wordt afgemeten aan de bereidheid van gelijkgestemden om het te kopen. De datadienst NonFungible komt op een totaal van meer dan 5 miljoen verhandelde NFTS, die gemiddelde prijzen van een goede 70 US dollar halen en samen bijna 400 miljoen US dollar waard zijn.

Conclusie: Niet-fungibele tokens met goede vooruitzichten

Het principe van NFT’s is in actieve vraag, en als gevolg daarvan doen veel grote altcoins nu inspanningen om niet-fungibele tokens in hun ecosystemen mogelijk te maken. Naast Ethereum bestaan er NFT’s in Tron (TRX), EOS, NEO, en recentelijk in Cardano (ADA). Er wordt ook verwacht dat niet-fungibele tokens hun weg zullen vinden naar IOTA met technologische upgrades. De cultstatus van CyberPunks wordt als vaststaand beschouwd, maar welke andere NFT’s op middellange en lange termijn een gemeenschap en dus een markt om zich heen zullen verzamelen is moeilijk te voorspellen. In de kunstwereld maken de NFT’s naam, wat reeds tot de grote veilinghuizen is doorgedrongen. De nieuwste rage: historische tweets worden geveild als NFT’s en brengen miljoenen Amerikaanse dollars op.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*