Zwitserland en BIZ om de digitale valuta van de centrale bank te testen

In Zwitserland rijpen de plannen voor een door de staat gesteunde digitale valuta (CBDC). In samenwerking met de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) zal tegen het einde van het jaar een “proof of concept” worden gepresenteerd. Op dit moment werken zeven landen samen met de BIS voor CBDC’s.

In het financiële centrum van Zwitserland is een door de centrale bank beheerde digitale munteenheid (CBDC) een prioritair onderwerp. Reeds een jaar geleden heeft de Zwitserse Nationale Bank (SNB) zich per CBDC gepositioneerd en zich aangesloten bij een alliantie onder leiding van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS). Volgens berichten in de media uit China heeft de SNB nu aangekondigd dat zij tegen eind 2020 samen met de BIS een “e-franc” als testversie (“proof of concept”) zal lanceren. Het bijzondere: Vanaf het begin zal grote aandacht worden besteed aan het vermogen van het CBDC om compatibel te zijn met digitale valuta uit andere landen.

CBDC vanuit het perspectief van de BIS

De BIB wordt beschouwd als de “bank van centrale banken” en heeft er op grond van haar internationale mandaat belang bij dat toekomstige CBDC’s automatisch met elkaar kunnen worden gesaldeerd. Naast de LNB heeft de BIB-werkgroep de Europese Centrale Bank (ECB), de Amerikaanse Federal Reserve en de centrale banken van het Verenigd Koninkrijk, Canada, Zweden en Japan bijeengebracht. In een voortgangsrapport dat begin oktober werd gepubliceerd, werden de belangrijkste punten met betrekking tot de CBDC’s samengevat. Volgens dit rapport moeten digitale overheidsvaluta’s worden gezien als een aanvulling op contant geld en andere soorten geld. Een CBDC moet stabiel zijn en functioneren zonder of in het beste geval tegen zeer lage kosten. Natuurlijk dringen centrale bankiers ook aan op technologische veiligheid en een duidelijk omschreven juridisch kader voor CBDC’s.

Op basis van deze standaarden wil de LNB nu dichter bij een test voor de “e-franc” komen. Testruns of voorstadia hiervoor zijn ook bekend uit andere landen die betrokken zijn bij CBDC’s in de BIS. In Zweden wordt de lokale “E-Krone” al getest. Japan is van mening dat zijn CBDC klaar is om te worden getest, terwijl de ECB doorgaat met het nemen van besluiten over een e-euro. In de Angelsaksische wereld wordt daarentegen nog steeds meer naar CBDC’s gekeken in theorie.

Conclusie: CBDC’s voor de doorbraak?

Vanuit het oogpunt van de crypto-industrie is de technologische basis van de digitale overheidsvaluta’s bijzonder opwindend. Vertrouwen centrale banken echt op een echte blokketen en kunnen ze daarom niet meer handmatig ingrijpen in transacties? Of willen ze een achterdeur open laten voor zichzelf als centraal bureau? Over de Zwitserse “e-franc” zijn in dit verband geen details bekend, en ook de BIS zwijgt. Maar wat wereldwijd duidelijk wordt, is dat centrale banken digitale valuta’s willen realiseren uit overwegingen over digitale valuta. Internationale compatibiliteit zou wenselijk zijn en de BIS en Zwitserland zouden hier het voortouw kunnen nemen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*