1 procent van alle Bitcoins die door China in beslag zijn genomen

In augustus 2019 ging het Chinese platform PlusToken offline vanwege een exit scam. Nu zijn er 15 verantwoordelijken veroordeeld en is er 4,2 miljard dollar in beslag genomen in crypto. Of slachtoffers van PlusToken kunnen hopen op een schadevergoeding blijft onduidelijk.

De PlusToken-zaak schudde de crypto-scene in de nazomer van 2019 op: Kredietbalansen van klanten in Bitcoin en Co. ter waarde van ongeveer 3 miljard dollar waren op dat moment van de aardbodem verdwenen toen het platform onverwacht sloot. Nu is er ook China News over de juridische afhandeling van het schandaal: volgens dit heeft een hof van beroep in Yancheng beslissingen in eerste aanleg bevestigd, die dus geldig zijn geworden. Voor 15 personen die verantwoordelijk zijn voor PlusToken betekent dit gevangenisstraffen van 2 tot 15 jaar, gecombineerd met boetes tot 1 miljoen dollar. Maar nog spannender is wat er met het geld gebeurt.

De PlusToken-zwendel – hoop voor slachtoffers?

Volgens de lokale media hebben de rechters bewezen dat het piramidesysteem van PlusToken tussen april 2018 en juni 2019 fondsen heeft aangetrokken van 2,6 miljoen investeerders. Deze werden geïnvesteerd in Bitcoin en enkele prominente Altcoins, maar de tijdelijke winst werd slechts aan een paar mensen uitgekeerd. Voor 7 van de nu veroordeelden hebben de autoriteiten volgens gerechtelijke documenten beslag kunnen leggen op activa in crypto: 194.775 Bitcoin, 833.083 Ethereum (ETH), 1,4 miljoen Litecoin (LTC), 27,6 miljoen EOS, 74.167 DASH, 487 miljoen Ripple (XRP), 6 miljard DogeCoin (DOGE), 79.581 Bitcoin Cash (BCH) en 213.724 Tether (USDT). Hoewel dit betekent dat een deel van de buit voorlopig zal blijven verdwijnen, zijn de in beslag genomen munten momenteel 4,2 miljard dollar waard.

In het vonnis staat dat de in beslag genomen activa in overeenstemming met de wet zullen worden behandeld en dat de winst zal worden gebruikt ten gunste van de staatsschatkist. De autoriteiten zitten dus op een crypto-terrein en het is onduidelijk of dit ook deels wordt gebruikt om de slachtoffers van PlusToken te compenseren. Als je geld had bij PlusToken, zou het misschien de moeite waard zijn om je ogen nu open te houden.

Nog een spannend detail: toen de koers van Bitcoin in maart kelderde, vermoedden experts dat sommige van de Bitcoins van PlusToken waren gelanceerd en de koers van het aandeel deden kelderen. Dit kan nu als zeker worden beschouwd, aangezien de rechtbank in Bitcoin melding maakt van aanzienlijke geldbedragen die de PlusToken-vertegenwoordigers uit de toegang door het witwassen van geld hadden weten te halen. Ook nu nog kan een geconcentreerde verkoop van de in beslag genomen cryptografische waarden prijsschommelingen veroorzaken.

Conclusie: PlusToken zal de crypto-geschiedenis ingaan als een gedenkteken.

De steeds terugkerende belofte om in een mum van tijd geld te kunnen verdienen met Bitcoin en Co. is ook door PlusToken toegepast. In Duitsland bijvoorbeeld, adverteren Bitcoin Trading Bots met geautomatiseerde winsten en zijn bijna altijd de bron van fraude. PlusToken profiteerde van het goede vertrouwen van de investeerders voor zijn management en legde vervolgens waarschijnlijk de grootste exit scam in de crypto-geschiedenis neer. Natuurlijk beschadigen dergelijke criminele machinaties het imago van Bitcoin en Co. Er zijn genoeg serieuze cryptobeurzen die echte winstkansen bieden bij de handel in BTC’s en Altcoins – maar als belegger moet u natuurlijk zelf de strategie bepalen en deze niet toevertrouwen aan een of ander winderig platform.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*