UST (TerraUSD): Stablecoin in kritieke situatie – Terra (LUNA) in vrije val

De stablecoin TerraUSD (UST) is zijn 1:1 koppeling aan de Amerikaanse dollar al vijf dagen kwijt, stabilisatiemaatregelen hebben tot nu toe gefaald. Paniek houdt de algoritmisch gekoppelde altcoin Terra (LUNA) in zijn greep.

Wat gebeurt er als een stablecoin niet langer stabiel is? De crypto-scene beleefde momenteel zo’n beangstigend scenario met UST (TerraUSD). Woensdagochtend handelde UST soms onder de 0,25 US-dollar, ver verwijderd van de beoogde pariteit van 1:1 met de US-dollar. De crash begon in het weekeinde en de stabilisatiemaatregelen voor UST die op maandag van start gingen, hebben tot dusver geen blijvend succes opgeleverd. UST was tot de neerwaartse trend de op twee na belangrijkste stablecoin ter wereld naar marktkapitalisatie en UST wordt altijd gesteund door 10 miljard US dollar aan marktkapitalisatie. De situatie doet stof opwaaien.

Dit komt omdat TerraUSD, in tegenstelling tot de meeste andere stablecoins, algoritmisch ontworpen is. In plaats van de koppeling aan de Amerikaanse dollar te garanderen door middel van monetaire reserves, wordt UST in theorie geacht te worden gedekt door Terra (LUNA). De koers van Terra is echter alleen al in de afgelopen 24 uur met 86 procent gedaald, waardoor LUNA nog slechts een marktkapitalisatie heeft van ongeveer 2 miljard US dollar. Veel waarnemers zijn van mening dat het kaartenhuis van UST en LUNA aan het instorten is.

UST op de rand van uitsterven? Existentieel prijsverlies van Stablecoin schrikt cryptomarkt af

Dinsdag leek het er even op dat de tussenkomst van de Luna Foundation Guard (LFG) met 1,5 miljard US dollar ten gunste van UST effect zou sorteren. TerraUSD was in staat om gedurende 12 uur opnieuw niveaus van meer dan 0,90 US dollar te bereiken. Optimisten zeiden dat hiermee de basis was gelegd om het algoritme tussen UST en LUNA opnieuw te regelen. ‘s Werelds grootste cryptobeurs, Binance, heeft LUNA- en UST-opnames gedurende zes lange uren opgeschort, waarbij netwerkcongestie als reden werd aangevoerd. Maar alle reddingspogingen blijven slechts kortetermijneffecten hebben, en lange tijd heeft de crisis bij UST en Terra, die het voortbestaan van de beurs bedreigt, ook een psychologische impact gehad op de cryptomarkt in zijn geheel.

Een blik op de cryptocharts laat bijna overal rode cijfers zien, Bitcoin en de 50 belangrijkste Altcoin hadden bijna allemaal te maken met een min van 15 procent en meer in hun prijscurves. Vergelijkingen met de bankencrisis die in 2007 in de VS begon, doen de ronde. Maar in tegenstelling tot de domino-effecten in de financiële wereld in die tijd, is geen enkele regering bereid om de vuurzee met UST en Terra te stoppen door middel van beschermende schilden.

LUNA en UST staan op instorten – CEO belooft wederopbouwplan

De hoofdverantwoordelijke voor het ecosysteem van Terra is oprichter en CEO Do Kwon. Toen UST zaterdag – aanvankelijk licht – wankelde, stak Do Kwon op zijn Twitter-account nog de draak met bezorgde navorsingen. En toen crypto-beroemdheden in februari publiekelijk voor miljoenen dollar weddenschappen afsloten tegen het concept van UST en LUNA, reageerde Do Kwon met een groots gebaar. Maar nu is de hoop op redding van UST en Terra gericht op Do Kwon en Luna Foundation Guard (LFG). Volgens haar openbaar kasboek heeft de stichting haar vroegere reserves van 3,5 miljard US$ echter bijna volledig uitgeput. Do Kwon, ondertussen, vraagt al meer dan 24 uur op Twitter om geduld. Hij werkt aan een wederopbouwplan.

Conclusie: UST en LUNA imploderen – kan daling worden gestopt?

De psychologie van de markten zal waarschijnlijk weinig hulp bieden bij een nieuwe reddingspoging voor UST en LUNA. Beleggers vluchten voor de stablecoin, net zoals ze vluchten voor de altcoin die eigenlijk werd overgezet. Zelfs beleggers die niet rechtstreeks betrokken zijn, maken zich ernstige zorgen – al dan niet terecht – over de kettingreacties die de crash van TerraUSD en Terra nog zou kunnen teweegbrengen. Het is een zwart moment in de cryptogeschiedenis, waarvan de uitkomst en de weerklank nog in het midden lijken te liggen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*