NFT Project Azuki: oprichter onthult gênante achtergrondverhaal, prijs gehalveerd

NFT Project Azuki is tot nu toe een van de tien commercieel succesvolste projecten van 2022, maar nu heeft oprichter Zagabond toegegeven dat hij een voortvluchtige is die drie eerdere projecten heeft geleid.

De NFT scene beleeft een schandaal rond Project Azuki. Oprichter Zagabond heeft namelijk in een blogbericht toegegeven dat hij in 2021 drie andere NFT-projecten de grond in heeft geboord en vervolgens is ondergedoken. Zagabond verpakt dit onder de titel “De reis van een meesterbouwer…” – maar NFT verzamelaars en de markt zijn duidelijk aan het reageren. Voordat het verhaal uitbrak, werd één van de 10.000 Azuki NFT’s nog steeds verhandeld voor een gemiddelde van ongeveer 20 Ethereum (ETH) en vond kopers op dat niveau en hoger op de toonaangevende marktplaats OpenSea. Nu worden Azuki NFT’s echter massaal aangeboden voor 10 Ethereum en minder.

Toch klonk het verhaal achter Azuki al eerder aantrekkelijk. En er zou een metaverse worden gecreëerd rond de coole figuren in mangastijl, er zou merchandising worden verkocht, er zouden partnerschappen worden aangegaan met andere succesvolle NFT-projecten – kortom, een Azuki NFT werd aangeboden als een toegangsticket tot een wereld waarin monetaire winst op middellange termijn mogelijk leek. Met dit concept maakte Azuki in januari 2021 een goed debuut en de prijzen ontwikkelden zich gestaag opwaarts. Maar nu komt de inzinking en dat komt doordat meesterbrein Zagabond niet meer te vertrouwen is.

CryptoPhunks, Tendies en Cryptozunks – de drie mislukkingen van Azuki-oprichter Zagabond

In zijn blogpost vertelt Zagabond over drie eerdere NFT-projecten waarbij hij op een leidende en anonieme manier betrokken was. Zijn activiteiten begonnen met CryptoPhunks, die hij stopzette wegens copyright rechtszaken van de echte CryptoPunks, die allang klassiekers zijn geworden. Bij de tweede poging met Tendies als NFT Vision was het een gebrek aan vraag in de aanloopfase dat tot de stopzetting leidde. En CryptoZunks, de derde NFT-poging, mislukte uiteindelijk omdat de Ethereum-transactiekosten te hoog waren. Zagabond probeert de avontuurlijke stelling dat hij van dit alles geleerd heeft en graag vergeven wil worden voor de roemloze overhaaste uittredingen uit het verleden.

Conclusie: Vertrouwen vernietigd voor Azuki en Zagabond – lessen voor NFT-verzamelaars

U bent waarschijnlijk zelf niet financieel betrokken bij Azuki en kunt de prijsdaling van deze NFT’s dus zonder pijn gadeslaan. Voor de gedupeerden kunnen de bedragen echter al snel oplopen tot het equivalent van meer dan 30.000 US-dollar, dat waarschijnlijk kan worden afgeschreven als gevolg van de openbaar geworden geschiedenis van Zagabond. Tot dusver is nog niet gereageerd op geruchten dat Zagabond zijn blogbericht alleen heeft geplaatst omdat hij wilde vooruitlopen op externe berichten. Via Twitter belooft Zagabond zuivering en vraagt om een nieuwe kans.

Maar in werkelijkheid is het Azuki-project, dat in 2022 qua handelsvolume tot de tien grootste in de NFT-scene behoorde, waarschijnlijk op een dood spoor beland. Dit voorbeeld toont duidelijk aan dat het zelfs bij het verzamelen en verhandelen van hot NFT’s van essentieel belang blijft om individueel achtergrondonderzoek en risicobeheer te verrichten.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*