OneCoin Scam: Cryptokoningin Ruja Ignatova wordt nu opgejaagd door Europol

Dr. Ruja Ignatova, ook bekend als de “crypto-koningin”, is geplaatst op de lijst van Europol van “meest gezochte criminelen”. Zij had tot 5 miljard dollar aan kapitaal aangetrokken met de vermeende Bitcoin-killer OneCoin.

Kunnen slachtoffers van de miljardenzwendel van OneCoin die in 2015 begon, toch hopen op genoegdoening of op zijn minst op juridische genoegdoening? In ieder geval wordt de internationale opsporingsdruk op de hoofdschuldige, Ruja Ignatova, aanzienlijk opgevoerd. Sinds gisteren, woensdag, staat Ignatova hier op de lijst van “meest gezochte misdadigers” en wordt 5.000 euro geboden voor tips over haar aanhouding. Ook de Duitse federale recherche (BKA) heeft hier een nieuw opsporingsbericht gepubliceerd. De aantrekkelijke 41-jarige wordt wereldwijd beschuldigd van “fraude”, gepleegd in de vorm van een vermeende cryptocurrency genaamd OneCoin.

Europol en het Bundeskriminalamt (BKA) schatten de door OneCoin veroorzaakte schade op “meer dan tweecijferige miljoenen”, maar het gaat waarschijnlijk om miljarden wereldwijd. Voor zover bekend had Ignatova, die een doctoraat in de rechten heeft, vanaf 2015 in meer dan 100 landen fondsen geworven voor OneCoin en het project verkocht onder de slogan “Bitcoin Killer”. Toen in 2017 bleek dat OneCoin een enkel Ponzi-schema was en niet eens over een blockchain beschikte, vertrok Ignatova naar Griekenland. Inchecken op een vlucht naar Athene op 25 oktober 2017 is de laatste openbare aanwijzing over de verblijfplaats van Ignatova, die in Bulgarije is geboren maar de Duitse nationaliteit heeft, volgens het BKA.

De onderzoekers waarschuwen dat Ignatova en mogelijke metgezellen gewapend zouden kunnen zijn. Bovendien wijzen zij erop dat zij haar uiterlijk had kunnen veranderen door chirurgie. OneCoin wordt door de rechtshandhaving omschreven als een “waardeloze “munt””. Een bekende alias van Ignatova is “Rouja Ruzha”. Als de arrestatie slaagt, zal ze in Europa worden berecht.

Ruja Ignatova op de vlucht – filmisch verhaal met OneCoin

Het verhaal van OneCoin en Ruja Ignatova is al berucht vanwege de immense financiële schade. De omstandigheden worden ontrafeld in de BBC podcast serie “The Missing Cryptoqueen“, die de moeite waard is om te beluisteren. Een Hollywood-film over OneCoin met de titel “Fake!” en Kate Winslet in de rol van Ruja Ignatova is ook aangekondigd, evenals een tv-serie. Of de verhalen zullen eindigen in ontsnapping of arrestatie, zal alleen de tijd leren.

Conclusie: Waar zijn Ruja Ignatova en het geld van OneCoin?

Het valt te betwijfelen of de beloning van 5.000 euro voor informatie over Ruja Ignatova voldoende is om haar begeleiders aan het praten te krijgen. Maar het zijn juist de slachtoffers van OneCoin die nu opnieuw het initiatief zouden kunnen nemen om de fraudeur voor het gerecht te brengen. De vraag waarom de autoriteiten nu pas, bijna vijf jaar na het begin van de ontsnapping, de zaak van OneCoin en Ignatova met voorrang aanpakken, blijft toelaatbaar.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*