Solana (SOL) ligt weer stil – netwerkproblemen stapelen zich op

Solana (SOL) heeft opnieuw een gedwongen onderbreking van enkele uren moeten nemen omdat het netwerk was stilgelegd. Alleen een herstart heeft de situatie rechtgezet. In 2022 alleen al is Solana drie keer zo lang weggeweest.

Uit technologisch oogpunt blijkt Solana (SOL) steeds vaker notoir onbetrouwbaar te zijn. Gisteren moest via Twitter opnieuw worden aangekondigd dat de Solana blockchain was gestopt en een herstart werd voorbereid. De offline tijd bij Solana liep op tot vier en een half uur, gedurende welke alle DApps en DeFi protocollen gebaseerd op SOL ook een gedwongen pauze namen. Op de cryptomarkten heeft dit de prijscurve van Solana met ruim tien procent doen dalen.

Dit komt omdat SOL nu met alarmerende regelmaat te maken krijgt met dergelijke noodonderbrekingen van het netwerk. Dit jaar lag Solana er 48 uur uit in januari en 7 uur in mei. In de afgelopen twaalf maanden zijn er bij Solana ten minste zeven langere netwerkonderbrekingen geteld. De reden voor de black-outs is blijkbaar een overbelasting van de blockchain. Voor de herstart werd de netwerkdeelnemers deze keer gevraagd een update van de node-software te installeren.

Deze procedure wijst op ernstige problemen. Want theoretisch zou een blockchain bij een groot aantal orders moeten overschakelen op een modus waarin een wachtlijst wordt aangelegd en vervolgens punt voor punt wordt verwerkt. Maar bij Solana trekken de verantwoordelijken meestal aan de noodrem en beginnen opnieuw. Dit doet aanzienlijke twijfels rijzen over de decentralisatie van Solana’s technologische basis. Dergelijke herstarts met een software-update betekenen ook dat een meerderheid van de netwerkdeelnemers het binnen korte tijd eens moet zijn over de te volgen koers om een hard fork te voorkomen.

Solana is gelanceerd in 2020 met de ambitie om een toonaangevende DeFi token te worden. Qua technologie berustte het op een hybride systeem dat twee protocollen in de blockchain combineert. Solana wordt verondersteld tot 50.000 transacties per seconde (TPS) aan te kunnen, maar tests wijzen veel lagere waarden uit. In de praktijk lijkt het erop dat Solana al begint te zweten wanneer bijvoorbeeld een NFT-project zijn debuut viert en dus tijdelijk massale transactieverzoeken aan het netwerk ontvangt.

Conclusie: Solana als Ethereum moordenaar? Het geloof in SOL vervaagt

Toen Solana vanaf de lente van 2021 sterk in de smaak viel bij investeerders, kreeg het al snel het attribuut van Ethereum killer. Per slot van rekening was het juist het innovatieve blockchain-protocol van SOL dat Ethereum (ETH) oud moest doen lijken wat betreft vergoedingen en schaalbaarheid. Maar in werkelijkheid is het het netwerk van Ethereum dat zijn taken stabiel onder druk uitvoert, ook al is dat soms traag en met hoge Ethereum transactiekosten. In vergelijking daarmee zijn de netwerkstoringen bij Solana van kritisch belang en kunnen zij niet langer eenvoudigweg worden verklaard als een ongelukkig geïsoleerd incident.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*