De Amerikaanse cryptobeurs Kraken publiceert elke zes maanden het rapport van onafhankelijke accountants. Naast Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) zijn nu ook vijf andere altcoins opgenomen, waaronder Ripple (XRP).
Niet alleen na het faillissement van het cryptoplatform Celsius letten beleggers er meer op of cryptobeurzen van hun keuze via auditors kunnen aantonen dat activa professioneel zijn beveiligd en dat er reserves bestaan. De Amerikaanse crypto-beurs Kraken ziet zichzelf als een pionier op dit gebied en heeft de mate van detail uitgebreid in zijn tweede rapport hierover in 2022. In een blogpost legt Kraken uit dat reserves en de afhandeling van Rippe (XRP), Cardano (ADA), Polkadot (DOT) en de stablecoins Tether (USDT) en USD Coin (USDC) nu ook grondig zijn onderzocht. Het verslag is gecertificeerd door de internationaal actieve accountants van Armanino.
De overzichtspagina van Kraken over de 1e helft van 2022 met betrekking tot bewezen reserves laat zien: De crypto-uitwisseling behandelt stortingen op verantwoorde wijze en controleert een volume van 100 procent of meer dan het klantengeld dat in elk van de 7 onderzochte cryptocurrencies is gestort. Voor stortingen in Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Polkadot en Cardano geldt het certificaat niet alleen voor de activa die zijn opgeslagen voor de daghandel, maar ook voor de activa die zijn ingebracht voor de inzet. Kraken-klanten kunnen ook een individueel rapport over hun rekeningen aanvragen.
Begin juli had FTX-baas Sam Bankmanager-Fried mensen opgeschrikt door te zeggen dat sommige cryptobeurzen waarschijnlijk “stiekem failliet” waren. Hij noemde echter geen namen. Een lijst van Nick Carter over hoe crypto exchanges omgaan met transparante en regelmatige accountantsrapporten maakt het duidelijk: Kraken gaat eigenlijk voorbeeldig met de kwestie om, concurrenten zoals BitMEX geven hun eigen accountantsrapporten uit en anderen zoals Gate.io hebben al lange tijd geen actueel rapport meer gepubliceerd. De toonaangevende cryptobeurzen Binance, Coinbase en FTX komen echter om niet nader genoemde redenen niet voor in het marktrapport van Carter.
Vanuit een Amerikaans perspectief is het verrassende aan de Kraken-update dat er ook een attest is afgegeven voor Ripple (XRP). Dit komt omdat Ripple verwikkeld is in een langdurig juridisch geschil met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) over XRP, en de autoriteit is ook begonnen met het onder de loep nemen van platforms die de handel met XRP ondersteunen. Kraken heeft daarom de handel met XRP voor Amerikaanse klanten opgeschort.
Conclusie: Kraken gedraagt zich voorbeeldig transparant bij het aantonen van liquiditeit
Vanuit het oogpunt van investeerders is het toe te juichen welke moeite Kraken zich getroost om de veiligheid van de fondsen van klanten te bewijzen, zelfs met externe auditors. Men zou hopen dat andere aanbieders dit voorbeeld zouden volgen en zo het vertrouwen in de crypto-industrie zouden versterken.
Leave a Reply