Aantal dagelijkse Bitcoin-transacties op laag niveau als in 2018

Bitcoin (BTC) zit nu al 20 dagen vast in een prijscorridor tussen $30.000 en $40.000. Openbare gegevens tonen parallellen met de situatie in de nazomer van 2018, toen een cryptowinter volgde.

Medio april waren beleggers in Bitcoin (BTC) nog in opperbeste stemming: op bijna 65.000 dollar markeerde Bitcoin een nieuw hoogtepunt aller tijden dat ook vandaag nog geldt. Optimisten stellen 100.000 US dollar per BTC als het volgende korte doel. Maar de huidige realiteit is ontnuchterend: de prijscurve van bitcoin is negatief geworden en al bijna drie weken zit bitcoin vast in regionen onder de 40.000 Amerikaanse dollar. Waarnemers noteren: Met slechts 217.000 dagelijkse transacties van BTC gemiddeld, heeft het zijn laagste niveau bereikt sinds 31 augustus 2018.

Andere technische gegevens van de blockchain van Bitcoin geven ook aanleiding tot bezorgdheid: het aantal dagelijks actieve Bitcoin-adressen daalt, evenals het aantal nieuwe BTC-adressen dat dagelijks wordt toegevoegd. Dit is nog een aanwijzing dat er minder in Bitcoin wordt gehandeld. Pessimisten voelen zich herinnerd aan 2018, toen vergelijkbare trends voorbodes waren van een lange cryptowinter, waarin de prijscurves van Bitcoin en Co. op een laag niveau weinig bewogen.

Is de piek van Bitcoin al voorbij?

Veel experts zien Tesla’s koerswijziging in Bitcoin als de aanleiding voor de koersverliezen. Tesla CEO Elon Musk kondigde half mei verrassend aan dat zijn bedrijf niet langer BTC zou accepteren als betaalmiddel. Zijn argument: bitcoin ontginning en transacties waren veel te energieverslindend. Dit weekend volgde Musk op Twitter en verklaarde zijn liefde voor Bitcoin uitgestorven.

https://twitter.com/elonmusk/status/1400620080090730501

Nieuws uit China wijst ook in de richting van de impact van Bitcoin op het milieu. Hier wil de leiding in Peking blijkbaar krachtdadiger optreden tegen Bitcoin-mijnbouw dan voorheen, omdat deze industrie slecht is voor het klimaat vanwege het gebruik van niet-hernieuwbare energiebronnen. Hoewel modelberekeningen over het energieverbruik van Bitcoin een ingewikkelde zaak zijn – maar op dit moment hebben de critici van BTC een gevoelig punt bezet.

In deze omgeving lijkt positief nieuws over Bitcoin moeilijk door te breken. El Salvador maakt BTC wettig betaalmiddel, miljardairs ontdekken Bitcoin als waardeopslag voor zichzelf, en de traditionele financiële wereld en de crypto-industrie groeien naar elkaar toe. Bitcoin kan momenteel niet profiteren van deze eigenlijk goede tekenen.

Conclusie: Bitcoin maakt cryptomarkten nerveus

Tot nu toe heeft de psychologisch belangrijke grens van 30.000 US dollar de prijs van Bitcoin beschermd tegen de neerwaartse beweging. Het is echter onmogelijk om met zekerheid te zeggen of de sell-off van BTC hier daadwerkelijk is geëindigd. In een negatief scenario nemen nerveuze beleggers het over en duwen Bitcoin verder naar negatief terrein. In een positief scenario daarentegen zijn we momenteel getuige van een prijscorrectie, die vervolgens zal worden gevolgd door een andere omgeving waarin de pluspunten van Bitcoin en blockchain-oplossingen zoals DeFi de markt nieuw leven zullen inblazen. De beruchte blik in de glazen bol van de crypto – die levert tegenwoordig geen scherp beeld meer op.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*