AAVE beslist over eigen stablecoin GHO – introductie nog steeds mogelijk in 2022

Een referendum bij AAVE heeft bijna unaniem gestemd voor de creatie van een eigen stablecoin, genaamd GHO. Deze moet worden gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, maar worden gedekt door reserves in crypto.

AAVE pakt de gevoelige kwestie van stablecoins op zijn eigen manier aan. Met 99,9 procent goedkeuring werd het voorstel om een aparte stablecoin op te richten in het AAVE-ecosysteem onder de naam GHO aangenomen. De AAVE-stemgemeenschap hoopt dat dit DeFi aantrekkelijker zal maken. Maar sinds uiterlijk mei dit jaar kijkt de cryptoscene beter naar het respectievelijke concept voor nieuwe stablecoins, omdat in het ecosysteem van Terra (LUNA), de algoritmische stablecoin UST daar een gigantische crash veroorzaakte met minstens 40 miljard US dollar aan verliezen voor beleggers en domino-effecten voor de algemene cryptomarkt.

Bij AAVE wordt over strategische toekomstige kwesties gestemd in de vorm van een DAO (Decentralised Autonomous Organisation), waarbij elk token één stem betekent. AAVE richt zich op crypto-leningen en zegt daar bijna 10 miljard dollar aan volume te hebben verzameld, verdeeld over Ethereum (ETH), Avalanche (AVAX) en andere altcoins. Met zijn eigen stablecoin GHO zou AAVE vergoedingen kunnen verdienen en ook onafhankelijker kunnen worden.

GHO zal worden gedekt door deposito’s van gebruikers. Een voorstel over welke distributie vereist zal zijn bij de lancering is gepland voor de nabije toekomst, zoals AAVE aankondigt via Twitter. Dit zou kunnen worden gevolgd door de lancering van GHO. AAVE bezet momenteel de 41e plaats onder ‘s werelds meest gekapitaliseerde cryptocurrencies met een marktkapitalisatie van een goede 1,3 miljard US dollar. Het argument voor een aparte stablecoin was ook dat stablecoins, met een gecombineerd totaal van meer dan 150 miljard US dollar, een vaste waarde zijn geworden op de cryptomarkt en dat hun volume blijft groeien.

Tron (TRX) had in mei zijn eigen stablecoin USDD gelanceerd, die tijdelijk zijn koppeling aan de Amerikaanse dollar verloor, maar weer stabiliseerde. De situatie is anders bij DeFiChain, een project van Julian Hosp. De stablecoin daar, DUSD, kwam in een zware staartspin terecht en heeft alleen theoretisch weer voet aan de grond gekregen. Achtergrondinformatie over Julian Hosp’s DeFiChain en de frauduleuze DUSD kan hier worden gevonden.

Conclusie: Zal AAVE zichzelf opheffen met een eigen stablecoin?

Voorlopig valt nog af te wachten hoe de indekking van GHO door AAVE precies zal werken. De marktkapitalisatie van AAVE zelf is immers bij lange na niet voldoende om een stablecoin te ondersteunen die een aanzienlijk marktaandeel zou kunnen vergaren. Tot nu toe zijn alleen die stablecoins succesvol gebleven die voor hun backing voornamelijk vertrouwen op fiat in de vorm van Amerikaanse dollars. De stemming ten gunste van GHO geeft nog geen antwoord op de vraag hoe AAVE een andere koninklijke weg denkt te vinden.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*