Coinbase afgestraft op de beurs – maar fundamentals tonen groei

De aandelen van de cryptobeurs Coinbase noteren op all-time lows en worden door professionals afgetikt. Maar een blik op de belangrijkste bedrijfscijfers van Coinbase vertelt een deels heel ander verhaal.

Toen de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase zich in april 2021 zelf op de beursvloer waagde, vierde de crypto-industrie feest in een positieve omgeving. Bitcoin (BTC) handelde ruim boven de 60.000 US dollar en veel belangrijke altcoins beleefden ook all-time highs. In de zomer van 2022 bereikte het sentiment echter een dieptepunt en Coinbase-aandelen stortten in van meer dan 300 US$ tot ongeveer 50 US$. De investeringsbank Goldman Sachs adviseert aandelen Coinbase te verkopen en ook het ratingbureau Moody’s heeft het effect afgewaardeerd. Maar is Coinbase echt al aan het einde of is er bewijs van overdreven paniek?

Crypto-expert Hubert Newell heeft op Twitter gegevens verzameld die de bedrijfsontwikkeling van Coinbase in perspectief plaatsen over de periode van 2020 tot 2022. Het eerste kwartaal is telkens het referentiepunt en de neergang van de cryptomarkten sinds mei 2022 is niet meegerekend. Dienovereenkomstig kon Coinbase het aantal geregistreerde klanten verhogen van 34 miljoen begin 2020 tot bijna 100 miljoen in 2020. De waarde van de winst ten opzichte van de inkomsten is voor Coinabse gekrompen van 0,67 naar 0,38 procent – maar in absolute cijfers resulteerden de gestegen inkomsten in 2020 in een winst van 190 miljoen US dollar en in het eerste kwartaal van 2022 was dat 1,16 miljard US dollar.

In het algemeen is Coinbase er volgens de gegevensbank de afgelopen twee jaar in geslaagd om de afhankelijkheid van vergoedingen aan de inkomstenkant te doorbreken en ook geld te verdienen met diensten en andere services. Institutionele cliënten spelen hierbij een belangrijke rol. De door hen gegenereerde inkomsten stegen van 18 miljard US dollar in Q1 2020 tot 235 miljard US dollar in het vergelijkbare kwartaal van 2022. Coinbase biedt voor dit segment allround diensten aan die zichtbaar erg populair zijn. De inkomsten exclusief honoraria stegen van 18,6 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 2020 tot 151,9 miljoen dollar in 2022, goed voor meer dan 12 procent van de totale winst.

Coinbase aandeel ondergewaardeerd?

Coinbase kan zich niet verdedigen tegen de prijsontwikkelingen op de cryptomarkten en moet daarom voorlopig blijven rekenen op sterk gekrompen inkomsten aan de fee-kant. CEO Brian Armstrong heeft al gereageerd en 18 procent banen geschrapt, 1.100 werknemers worden getroffen. Het vergoedingenbeleid van Coinbase wordt ook bijgesteld en naar beneden bijgesteld om te kunnen concurreren met andere grote crypto exchanges zoals Binance. Als de maatregelen effect sorteren, zou Coinbase er wel eens in kunnen slagen om met een “blauw oog” uit deze periode van een afgekoelde cryptomarkt te komen. Belangrijke kerncijfers zoals klantenbestand of diversificatie van diensten zijn immers nog steeds positief voor Coinbase en zouden een goede basis moeten zijn wanneer de markten weer aantrekken.

Conclusie: de doodsteek voor Coinbase lijkt voorbarig

Coinbase blijft een van de weinige cryptobedrijven die genoteerd zijn op traditionele beurzen en het enige grote handelsplatform onder hen. Dit unieke verkoopvoorstel trok ten tijde van het beursdebuut van Coinbase veel belangstelling van beleggers, die het aandeel zagen als een kans om te profiteren van de boom van Bitcoin en Co. in een gereguleerde omgeving. Sinds het begin van het jaar is de bedrijfswaarde van Coinbase op de beurs met ongeveer 80 procent naar beneden gecorrigeerd, wat veel meer is dan Bitcoin zelf, waar een min van ruim 50 procent werd genoteerd. Coinbase wordt dubbel getroffen door het feit dat andere techaandelen, van Tesla tot Apple, sinds de jaarwisseling ook met 20 procent of meer zijn gedaald als gevolg van de onzekere algemene economische situatie. Maar nu al de doodsteek luiden voor Coinbase is nauwelijks te rechtvaardigen met het oog op de historische ontwikkeling op middellange termijn vanaf 2020. Coinbase heeft nog veel potentieel dat werd geïnvesteerd in de snelle groei en moet nu wachten tot de omstandigheden rond het bedrijfsmodel weer verbeteren.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*