IOTA: Zal Assembly (ASMB) begraven worden voor de lancering?

Er zijn aanwijzingen dat IOTA’s veelgeprezen nevenproject Assembly (ASMB) op het punt van uitsterven staat. Althans, zo kunnen chats met IOTA-baas Dominik Schiener worden geïnterpreteerd.

In december 2021 waren de IOTA Stichting en haar voorzitter Dominik Schiener nog steeds publiekelijk bezig met het promoten van Assembly (ASMB). Dit project, gebaseerd op IOTA-technologie, moest met behulp van 100 miljoen US dollar aan extern risicokapitaal ontwikkelaars aantrekken die toepassingen zouden creëren voor veelbelovende sectoren zoals DeFi en NFT’s. De IOTA gemeenschap werd uitgenodigd om ASMB op te stoken om de vergadering bekend te maken en om een eerste gebruikersbasis te hebben voor de lancering, die eigenlijk gepland was voor 2022. Maar nu lekt het uit: De lancering van de Assemblée is geenszins verzekerd. Wij werden hiervan op de hoogte gebracht doordat Twitter-gebruiker Durerus in een reeks tweets het einde van Assembly voorspelde, verwijzend naar een discussie op Telegram met Dominik Schiener. Iedereen kan de discussie in de Telegram chat lezen.

In de Telegram chat in kwestie, ging het er heftig aan toe. Schiener en een deelnemer met de naam Rotorstar hebben urenlang gediscussieerd over de vraag welke informatie tot het publieke domein behoort en welke niet. Quasi terloops lekte uit dat de belangrijke smart contracts voor het IOTA ecosysteem hun première niet langer zullen vieren met vrij verhandelbare tokens bij Assembly, maar bij IOTA zelf. Dit zou Schiener’s aankondiging van maart dat Assembly en ASMB de eerste aanloophaven zouden moeten zijn voor commerciële IOTA projecten, ongeldig maken. In het geval van een nieuw scenario, zoals nu duidelijk is, zou Assemblage dan in feite zinloos worden en dus ook waardeloos.

Investeerders maakten uit de verklaringen op Telegram ook op dat het beloofde risicokapitaal voor Assemblage helemaal niet was overgemaakt. Anders zou het project niet zo gemakkelijk kunnen worden stopgezet. Uiteindelijk werden de financiële toezeggingen voor Assembly gedaan in een tijd dat de cryptomarkt er nog heel anders uitzag. In het huidige marktklimaat is het niet waarschijnlijk dat op korte termijn geld kan worden verdiend met een assemblage-investering. Het is daarom waarschijnlijk ook in het belang van potentiële investeerders dat zij niet langer de beloofde assemblagebetalingen hoeven te doen. Het is echter nog maar de vraag hoe de ontwikkeling van de slimme contracten zal worden gefinancierd als het geld niet bij de investeerders wordt geïnd.

Tot nu toe zijn er geen ontkenningen of transparante verklaringen van de huidige ontwikkelingen bekend van de IOTA Foundation of de Assembly zelf. Hun standpunt tot dusver is: Assemblage zal eind 2022 van start gaan, nadat het tweede zijproject Shimmer (SMR) een mainnet heeft, dat nog steeds in behandeling is. Intussen circuleert onder IOTA-beleggers al de vraag wat er zal gebeuren met ASMB die al gestaked zijn. Eén benadering zou erin kunnen bestaan deze ASMB te vervangen door IOTA als een vorm van compensatie. Dit zou echter betekenen dat het belang in IOTA toeneemt, waardoor beleggers verwateren. Het is nauwelijks denkbaar dat de IOTA Foundation de IOTA zelf voor dit doel ter beschikking zal stellen.

Conclusie: IOTA wordt opnieuw beschadigd door niet ingeloste beloftes

Assemblage met slimme contracten en met het oog op vrije markten zou pas echt zin hebben als IOTA overschakelt op een volledig gedecentraliseerd netwerk via de al jaren aangekondigde coordicide. Maar de IOTA Stichting en Dominik Schiener horen zelden over de Coordicde. In dit opzicht zou de noodrem op de Assemblee logisch te begrijpen zijn en indirect ook passen in de enorme besparingen bij de IOTA Stichting die veertien dagen geleden bekend werden gemaakt.

Maar het legt ook weer eens een fundamenteel, groot probleem bij IOTA bloot: de directie, met Dominik Schiener als spreekbuis, verzandt keer op keer in plannen die later helemaal niet of slechts gebrekkig worden uitgevoerd. In het proces vallen de doelen die eigenlijk prioriteit zouden moeten hebben, zoals Coordicde of een mobiele portemonnee voor IOTA, buiten de boot. Als Telegram al waarschuwt dat discussies in de chat kunnen leiden tot berichtgeving hier op Block-Builder.de, dan komen principes als transparantie en kritische faculteiten in gevaar.

Wie voortdurend en neutraal betrokken is bij IOTA, zoals wij, krijgt opnieuw de indruk dat de IOTA Foundation in haar huidige vorm verantwoordelijk is voor een voorstelling die met rookbommen een gevoel van optimisme verspreidt, maar het vervolgens regelmatig laat afweten bij echte uitdagingen. Dit lot lijkt nu ook Assemblage (ASMB) te wachten te staan.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*