Three Arrows Capital (3AC): Mede-oprichter Zhu Su valt curatoren aan

Crypto hedgefonds Three Arrows Capital (3AC) wordt geliquideerd door door de rechtbank aangestelde vereffenaars nadat het in gebreke is gebleven met betalingen. Zhu Su, medeoprichter van 3AC, verbreekt zijn zwijgen en valt de vereffenaars aan.

Half juni meldde First Insider dat crypto hedgefonds Three Arrows Capital (3AC) in financiële problemen was gekomen en niet langer leningen kon onderhouden. Medeoprichter en spreekbuis van 3AC, Zhu Su, reageerde onmiddellijk op 15 juni en suste de situatie via Twitter. Hij zei dat zij in gesprek waren met “de betrokken partijen” en werkten aan oplossingen. Maar toen werd Zhu Su vier weken lang zwijgzaam, en vragen van de media leverden ook niets op. Three Arrows Capital zou tot in maart 2022 ongeveer 10 miljard dollar aan investeringen in de cryptomarkt hebben beheerd, deels op basis van leningen. Intussen is duidelijk geworden dat 3AC door de rechtbanken op de Britse Maagdeneilanden is gelast te worden geliquideerd en in de Verenigde Staten insolventie in zelfbestuur aanvraagt.

Verrassend genoeg heeft Zhu Su nu ook zijn stilzwijgen doorbroken en heeft hij zich via Twitter weer gemeld. Er is geen teken van verontschuldiging of wroeging – Zhu Su gaat in de aanval. De goodwill die 3AC had getoond door met de vereffenaars samen te werken, was misbruikt, aldus Zhu Su. Om zijn stelling te staven, plaatst hij twee screenshots van e-mails van advocaten. Zij waren ervan op de hoogte gebracht dat de andere partij onmiddellijk vertrouwelijke informatie uit verkennende gesprekken gebruikte voor verzoeken aan een Amerikaanse rechtbank. Zhu Su verwijst ook naar de omstandigheden rond het faillissement, waaronder bedreigingen met geweld tegen de leiding van 3AC en hun gezinnen. Bovendien klagen zijn advocaten dat de curator geen voorkeursrecht heeft uitgeoefend op tokens van StarkWare, een cryptoproject dat gespecialiseerd is in technologische oplossingen voor DeFi en NFT’s.

Er dreigt dus een modderstroom op gang te komen om middelen van Three Arrows Capital te verkrijgen om althans gedeeltelijk aan de vorderingen van klanten en kredietverleners te voldoen. De Amerikaanse omroep CNBC betwijfelt echter luidkeels of er überhaupt nog iets van 3AC kan worden teruggevorderd. Het somt in detail op hoe de problemen bij 3AC begonnen met de crash van Terra (LUNA) en de daaraan gekoppelde stablecoin UST in mei. Three Arrows Capital zou daar ten minste 200 miljoen US dollar hebben verloren, andere bronnen spreken zelfs van 560 miljoen US dollar. Bovendien waren er verliezen in de waarde van andere beleggingen toen de prijscurves van Bitcoin en Co. aanzienlijk negatief werden.

Uit een grafiek van CNBC blijkt dat Three Arrows Capital nauwe zakelijke relaties had met een goed half dozijn prominente crypto-bedrijven en ook leningen ontving. Blockchain.com zou 270 miljoen US dollar hebben geleend aan 3AC, Voyager Digital maar liefst 670 miljoen US dollar, en andere benadeelde partijen zijn onder meer BlockFi, BitMEX, Deribit en FTX – allemaal prominente namen in de crypto-industrie. Het faillissement van Three Arrows Capital zal dan ook zijn sporen nalaten in de sector.

Conclusie: Three Arrows Capital als een gedenkteken voor goedgelovige beleggers

In goede tijden werd Three Arrows Capital beschouwd als een modelbedrijf en een fonds dat te vertrouwen was als het op crypto aankwam. Wat overblijft is een puinhoop en het gevoel dat er niet is aangedrongen op transparantie en risicobeheer. De nieuwe verklaringen van Zhu Su laten weinig hoop op een scenario waarin 3AC actief wil deelnemen aan een eerlijke aanpak van de situatie. Gevreesd wordt dat Zhu Su en anderen bij 3AC de verantwoordelijkheid proberen te ontlopen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*