Cardano (ADA): Bijna 3.000 slimme contracten – maar de voordelen zijn twijfelachtig

Bijna 3.000 slimme contracten zijn nu in gebruik in het ecosysteem van Cardano (ADA). Maar de prijscurve van ADA is teleurstellend, ook omdat er nog steeds geen echte toepassingen voor Cardano zijn.

Cardano (ADA) is in zijn prijscurve gecrasht tot een niveau van 0,42 Amerikaanse dollar, het laagste niveau sinds februari 2021. De negatieve trend kon zelfs niet worden gestopt door het nieuws dat de blockchaingegevens over Cardano nu bijna 3.000 geregistreerde slimme contracten laten zien en het aantal neemt gestaag toe. Met de introductie van slimme contracten via de Alonzo-upgrade wilde Cardano in september 2021 nieuwe toepassingen creëren voor ADA en had het zijn zinnen gezet op de DeFi-divisie in het bijzonder.

Maar het plan werkte niet; ADA smart contracts bleken al snel te inflexibel voor DeFi. Momenteel wordt volgens gegevens van DeFiLlama ongeveer 132 miljoen US dollar geïnvesteerd in ADA voor DeFi, wat net genoeg is voor de 27e plaats van de belangrijkste ecosystemen voor DeFi. Tegelijkertijd is Cardano nog steeds de achtste grootste wereldwijde cryptocurrency naar marktkapitalisatie met een goede 14 miljard US dollar. Eén hoop om een uitweg te vinden uit de onbevredigende impasse in het gebruik van ADA is daarom gericht op de komende upgrade van Vasil. Dit wordt nu verwacht voor eind juli en zorgt voor onrust in de aanloop.

Er doen geruchten de ronde dat alle slimme contracten voor ADA herschreven zullen moeten worden met Vasil. Cardano-oprichter Charles Hoskinson spreekt dit resoluut tegen op Twitter en noemt critici “idioten”. Volgens Hoskinson zorgt de Plutus programmeertaal in Cardano Smart Contracts ervoor dat zij en bijbehorende DApps gewoon blijven werken, zelfs na grote upgrades zoals Vasil. Hoskinson’s luidruchtige aankondigingen zijn echter al legende in de crypto scene omdat ze bijna nooit uitkomen.

Conclusie: Cardano hoopt op een bevrijdingsslag

Het nieuws in 2021 dat Cardano slimme contracten zou integreren door Alonzo te upgraden, stuurde ADA naar een all-time high van 3,10 US dollar. De stemming van veel beleggers is dan ook lauw, omdat zij de prijscurve ver in het negatieve hebben moeten zien evolueren omdat ADA smart contracts weinig monetaire aantrekkingskracht hebben. De Vasil upgrade zal op korte termijn nauwelijks iets veranderen, aangezien het slechts een voorbode is voor de Cardano upgrade Hydra later in 2022. ADA blijft dus gepaard gaan met veel onzekerheden en moet erop vertrouwen dat, althans op middellange termijn, duidelijk zal worden waar deze populaire altcoin in het echte leven een begrijpelijke rol voor moet gaan spelen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*