Mt. Gox-hack: Compensatiebetalingen van eind augustus – Invloed op Bitcoin-prijs?

Vanaf eind augustus zullen de slachtoffers van de Mt. Gox-hack van 2014 worden gecompenseerd. Verwacht wordt dat bijna 140.00 Bitcoin op de markt zullen komen. Kunnen we dan een daling van de prijs van BTC verwachten?

Het verhaal van de hack op de cryptobeurs Mt. Gox is van vele kanten bekeken en zelfs een film waardig bevonden. Ongeveer 850.000 Bitcoin (BTC) werden in 2014 vermist van Mt. Gox en het juridische proces vond plaats in Japan. De door de rechtbank aangestelde trustee Nobuaki Kobayashi heeft nu gemeld dat de schadevergoedingen eind augustus van start zullen gaan. Bijna 140.000 Bitcoin uit de failliete boedel zijn beschikbaar, plus contant geld en Bitcoin Cash (BCH).

Crypto-beoordelingsdienst Weiss Crypto waarschuwt al via Twitter: Als zo’n grote hoeveelheid Bitcoin in korte tijd op de markten komt, kan dat een negatief effect hebben op de prijscurve. De analisten gaan zelfs nog verder en schrijven ook over een mogelijke “Black Swan Event” waarbij de markten capituleren. Tegelijkertijd wijst Weiss Crypto op de toch al nerveuze cryptomarkten, waar veel noodverkopen plaatsvonden na de crash van Terra (LUNA) en UST. Zij achten ook een scenario mogelijk waarbij de Bitcoin reeds zijn bodem heeft bereikt met niveaus rond 20.000 US dollar en de verwachte BTC-verkopen als gevolg van de Mt. Gox hack aankan.

Het is moeilijk om een prognose te maken: het is nog steeds niet duidelijk of de compensatiebetalingen in één keer of gespreid in de tijd zullen worden gedaan. Bovendien hebben slachtoffers de mogelijkheid om aan te geven of ze contant geld of Bitcoin of BCH als prioriteit willen ontvangen. En zelfs op Reddit, waar slachtoffers van de Mt. Gox-hack met elkaar overleggen, is er geen eensluidende lijn over de vraag of men de Bitcoin onmiddellijk moet verkopen of moet wachten op hogere BTC-prijzen.

Conclusie: Nerveusheid over Bitcoin’s prijscurve vanwege Mt. Gox

Toen grote bedrijven als MicroStrategy en Tesla in de nazomer van 2020 op grote schaal geld begonnen over te hevelen naar Bitcoin, dreef dit de prijs van Bitcoin merkbaar op. Tesla heeft bijvoorbeeld bijna 50.000 BTC gekocht en MicroStrategy heeft nu bijna 130.000 Bitcoin in bezit. Het aantal Bitcoin dat uit het compensatiefonds van Mt. Gox moet vloeien, ligt ook in deze orde van grootte. Een invloed op de prijscurve van BTC lijkt dan heel goed mogelijk, maar niet noodzakelijkerwijs vooraf bepaald.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*