Ripple: XRP-verkopen door medeoprichter McCaleb eindigen – Wat doet de SEC?

Bij Ripple moet de kwestie van de verkoop van XRP door mede-oprichter Jed McCaleb komend weekend tot een conclusie komen. Maar de rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) blijft boven XRP zweven.

Beleggers in Ripple kijken al sinds eind 2020 nerveus toe hoe de rechtszaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission over XRP zich zal ontwikkelen. Er is nog steeds de dreiging dat XRP wordt geclassificeerd als effecten onder de Amerikaanse wetgeving en dus waarschijnlijk een verbod op verkoop. Op een andere flank van Ripple nadert echter een conclusie. Mede-oprichter Jed MCaleb heeft iets minder dan 18 miljoen van wat ooit ongeveer 9 miljard XRP was in zijn portemonnee en zal het naar verwachting allemaal hebben gedumpt in het tempo van de verkoop tot nu toe deze zaterdag. Jed McCaleb’s jaren van massale XRP-verkopen hadden herhaaldelijk speculaties uitgenodigd over de vraag of ze de prijscurve van XRP konden beïnvloeden.

In de crypto-scene komt daar de vraag bij waarom McCaleb niet het doelwit is geworden van de SEC. CEO Brad Garlinghouse en mede-oprichter Christian Larsen moeten zich immers ook persoonlijk voor Ripple verantwoorden in de rechtbank. Commentatoren op Twitter menen dat de SEC McCaleb krediet geeft voor het feit dat hij geen directe invloed meer had op het netwerk van Ripple en dat zijn XRP daarom niet als bedrijfsaandelen kunnen worden geteld. Anderen menen dat McCaleb nog niet uit de problemen is en kan worden aangeklaagd nadat Ripple door de SEC is veroordeeld.

Zelfs los van de prominente individuele zaak van McCaleb, zijn mensen nog steeds erg nerveus over hoe de mammoetzaak SEC v. Ripple zal aflopen. Als de SEC gelijk krijgt en XRP als effecten wordt gezien, zouden verdere procedures tegen andere altcoins kunnen volgen. Crypto-voorstanders hopen daarom dat Amerikaanse beleidsmakers eindelijk duidelijke richtlijnen zullen aannemen voor de regulering van Bitcoin en co. Ripple zelf heeft zijn rechtszaak herhaaldelijk omschreven als een soort “lakmoesproef voor de crypto-industrie” en gewaarschuwd voor verstrekkende gevolgen.

Conclusie: koorddanseres voor Ripple en XRP

Op andere momenten zou nieuws over het einde van de verkoop van XRP door Jed McCaleb Ripple waarschijnlijk een positief momentum hebben gegeven – maar momenteel is dit niet duidelijk in de prijscurve. De nerveuze algemene markt en de onopgeloste toekomst van Ripple (XRP) hebben het prijsniveau vastgezet op ongeveer 0,31 dollar en herstel is niet in zicht. Maar het feit dat XRP op de 7e plaats staat van de belangrijkste cryptocurrencies met een marktkapitalisatie van iets meer dan 15 miljard Amerikaanse dollar laat zien: Wat er met Ripple gebeurt, heeft altijd de potentie om over te slaan op andere altcoins.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*