Algorand (ALGO): FIFA brengt NFT’s naar blockchain in aanloop naar wereldkampioenschap voetbal 2022

De FIFA zal exclusieve NFT’s aanbieden voor het wereldkampioenschap voetbal van 2022 in Qatar. Uit technologisch oogpunt zal Algorand (ALGO) als basis worden gebruikt. Algorand is sinds mei de officiële blockchain-partner van de FIFA.

Het wereldkampioenschap voetbal, dat op 20 november in Qatar begint, is in de aanloop nogal omstreden. Maar de organisator FIFA is er desondanks van overtuigd dat het de fans in de weken voorafgaand aan het grote evenement zo enthousiast kan maken dat zij exclusieve NFT’s zullen kopen. In een persbericht wordt de lancering van een platform genaamd FIFA+ Collect aangekondigd voor deze maand september. De FIFA had in mei al Algorand (ALGO) als officiële blockchainpartner geïntroduceerd. Het is dan ook logisch dat de NFT’s voor het WK ook technologisch via Algorand zullen worden georganiseerd.

NFT’s (Non-Fungible Tokens) zijn onveranderlijke crypto-coins die een eigenaar documenteren en vaak creatieve inhoud dragen. Men zou ze dus ook, met enig voorbehoud, kunnen vergelijken met ruilkaarten. Zo belooft de FIFA “iconische momenten” van vorige wereldkampioenschappen die in de NFT’s zijn vastgelegd. De eerste exemplaren volgen binnenkort en zullen dan ook te koop worden aangeboden. Hun status wordt dan via Algorand fraudebestendig in de blockchain vastgelegd. Volgens de FIFA zal de aankoop van WK NFT’s niet alleen mogelijk zijn met ALGO, maar ook met andere (crypto)valuta en via verschillende betaalmethoden. Het project FIFA+ Collect wordt uitgebreid tot het vrouwenvoetbal en is het eerste zichtbare resultaat van de samenwerking met Algorand.

Maar het valt nog te bezien of fans daadwerkelijk bereid zullen zijn hun portemonnee te openen voor een digitale foto van bijvoorbeeld het winnende doelpunt van Mario Götze in het WK 2014. In de Verenigde Staten zijn NFT’s van de wereldberoemde NBA-basketbalcompetitie onder de titel “Top Shot” reeds verscheidene jaren zeer succesvol en hebben zij reeds lang een secundaire markt gevormd waar verzamelaars zeldzame afzonderlijke items verhandelen.

Conclusie: Algorand niet de enige cryptopartner van de Wereldbeker

Het is niet bekend hoeveel Algorand zal betalen voor zijn exclusieve partnerschap met de FIFA, dat in eerste instantie tot 2023 is gecontracteerd. Tot de officiële sponsors van het WK 2022 behoort de cryptobeurs Crypto.com, die er waarschijnlijk minstens 25 miljoen Amerikaanse dollar voor heeft betaald. Van Tezos (XTZ) in de Formule 1 tot FTX in e-sports en fan tokens van bekende voetbalclubs – sportsponsoring is een trend voor de crypto-industrie. Dit blijkt ook uit onze infografiek over dit onderwerp. In hoeverre dit ook loont voor sponsors en samenwerkingspartners is moeilijk te beoordelen. De prijscurve van Algorand heeft nog niet merkbaar gereageerd op de aankondiging van FIFA+ Collect.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*