ApeCoin (APE): Kritiek op geveinsde decentralisatie – dreigt teleurstelling?

ApeCoin (APE) wordt sinds een week verhandeld op de wereldwijde crypto beurzen en heeft momentum ontwikkeld voor zijn debuut. Maar nu gaan er steeds meer kritische stemmen op die twijfelen aan de decentralisatie van ApeCoin.

ApeCoin (APE) is de gehypte altcoin van het uur sinds de lancering een week geleden en heeft zich gevestigd onder de 40 meest gekapitaliseerde cryptocurrencies. De aankondiging van een metaverse “Otherside” voor ApeCoin houdt de aandacht hoog en optimisten zien APE op weg naar nieuwe horizonten. Maar op Reddit is bijvoorbeeld ook te zien waarom een blinde aankoop van ApeCoin kan uitlopen op frustratie. Het struikelblok zijn twee onderling samenhangende feiten, waarop wij ook sinds het eerste verslag hebben gewezen.

Want wanneer ApeCoin in het begin en in de komende jaren wordt verdeeld, wordt in principe 53 procent van alle APE verdeeld onder geselecteerde groepen en kan pas van daaruit de vrije markt bereiken. Het is niet ongewoon dat oprichters, ontwikkelaars, vroege investeerders en supporters van nieuwe cryptoprojecten de munten of tokens van het project gratis of tegen sterk gereduceerde prijzen in handen krijgen. Maar de distributie bij ApeCoin, die op de website staat, lijkt erg brutaal. 15 procent van alle APE’s gaat naar de werknemers van Yuga Labs, dat de basis legde voor ApeCoin met het NFT-project Bored Ape Yacht Club. Degenen die een van de 10.000 Bored Ape Yacht Club NFT’s bezitten, zullen ook rijkelijk worden begiftigd met APE. De oprichters van Yuga Labs hebben 8 procent van alle Apecon gereserveerd en 14 procent zal naar “supporters” gaan. Volgens de deelnemers aan de discussie op Reddit is dat bij elkaar opgeteld 53 procent van alle APE die helemaal niet gratis is gekocht, maar gratis wordt verspreid onder kleine groepen mensen.

Stichting ApeCoin – zijn meerderheden vooraf bepaald?

In principe wordt een nieuw opgerichte ApeCoin Foundation verondersteld de toekomst van APE te bepalen en te organiseren. Nogmaals, dit is op zich een typisch patroon van hoe cryptoprojecten worden opgezet. Na een overgangsfase gaan de besluitvormingsprocessen over op de gemeenschap – en ApeCoin wordt gezien als een stembiljet voor democratische procedures. De ApeCoin Foundation heeft zelfs prominente gezichten aan boord in het voorlopige bestuur, wat deuren zou kunnen openen. In het statuut zijn ze na zes maanden voor het eerst verkiesbaar. Maar als de meerderheid van alle APE’s dan nog steeds, of hoe dan ook, in een kleine club van enthousiastelingen zit die al aanzienlijke winsten hebben binnengeharkt via de Bored Ape Yacht Club? Waar is dan de realistische kans op medezeggenschap, of wordt die überhaupt waargenomen? Het beginsel van decentralisatie, dat op zich ijzersterk is, is hier vaag, althans vanaf het begin.

Conclusie: ApeCoin is een riskante investering

Of APE de geschiedenis van de crypto-industrie zal ingaan als een bizarre meme-munt of traceerbare waarde zal ontwikkelen, is in dit vroege stadium onvoorspelbaar. Met het doel van een metaverse, bezet ApeCoin een trending topic en de teaser in videovorm ervoor is buitengewoon aantrekkelijk. Eerlijkheidshalve moet ook worden opgemerkt dat een groot deel van de toegewezen APE niet rechtstreeks kan worden verkocht, zodat winstnemingen voor de begunstigden niet onmiddellijk volledig mogelijk zijn. Maar zonder een echt beproefd gebruik blijft APE vooralsnog een riskante investering.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*