ApeCoin (APE) viert beursdebuut – Is de hype terecht?

Het NFT-project Bored Ape Yacht Club is een van de meest succesvolle in zijn soort en heeft nu zijn native token ApeCoin (APE) gelanceerd. Het beursdebuut bracht ApeCoin onmiddellijk een stuk hoger in de hitlijsten.

Onlangs nog haalde Bored Ape Yacht Club de krantenkoppen met cryptobedrijf Yuga Labs erachter, omdat de merkrechten waren overgenomen door concurrenten CryptoPunks en MeeBits. Nu, te midden van de discussie over de zin en onzin van NFT-projecten, is het meest spectaculaire beursdebuut tot nu toe in het cryptojaar 2022 losgebarsten: ApeCoin (APE) wordt sinds gisteren (donderdag) vrij verhandeld en werd meteen genoteerd op de belangrijke cryptobeurzen zoals Binance, FTX en eToro. CoinMarketCap rangschikt Apecoin onder de TOP 50 meest gekapitaliseerde cryptocurrencies na de eerste dag van handel. Volgens het rapport schoot de prijscurve van APE aanvankelijk omhoog met pieken van bijna 40 US-dollar, daalde vervolgens scherp tot onder de 10 US-dollar en lijkt zich vrijdagochtend te stabiliseren op waarden van iets meer dan 12 US-dollar. Tijd voor een nadere blik op ApeCoin.

Vanuit technologisch oogpunt is de APE gelanceerd in het beproefde ERC-20-formaat. Dit zou ApeCoin’s verklaarde hoofddoel moeten vervullen om te dienen als een bestuurstoken voor zijn eigen ecosysteem. ApeCoin werd gelanceerd door Yuga Labs en degenen die al NFT’s hadden van Bored Ape Yacht Club of het vergelijkbare project Mutant Ape Yacht Club, kregen APE toegewezen via airdrop. Hieruit blijkt eens te meer de bijzondere aanpak van Bored Ape Yacht Club: dit NFT-project verkocht niet alleen digitale NFT-kunst, maar koppelde ook een soort clubkaart aan de NFT’s, die toegang gaf tot exclusieve acties, zoals concerten. Dus nu is ook het plan aangekondigd op ApeCoin dat APE zal dienen als een ticket voor evenementen, blockchain gaming, merchandising en meer in de toekomst. Er bestaan slechts 10.000 NFT’s in de Bored Ape Yacht Club met een huidige marktwaarde van meer dan 200.000 US dollar per stuk. ApeCoin zou dus effectief een lidkaart voor niet-VIP’s kunnen worden.

Het lot van het APE-ecosysteem moet worden georganiseerd door een stichting. Bij de start zal de raad van bestuur bestaan uit prominente leden zoals Alexis Ohanian , een mede-oprichter van Reddit, het hoofd van Horizon Labs, Dean Steinbeck, en de topmanager Amy Wu van de cryptobeurs FTX. De APE Foundation legt uit () dat de vijf leden tellende oprichtingsraad een termijn van zes maanden zal dienen, waarna verkiezingen zullen worden gehouden via DAO met Apecoin als stembiljet. Uiterlijk tegen die tijd zou de Apecoin-gemeenschap zich ook andere doelen kunnen stellen dan de oorspronkelijk genoemde.

ApeCoin – geniale marketing of enorme oplichterij?

Bored Ape Yacht Club heeft laten zien hoe een NFT-project meer kan worden dan digitale kunst. Bij ApeCoin worden ervaren waarnemers echter achterdochtig wanneer zij kijken naar de geplande verdeling van de 1 miljard gegenereerde APE’s. 28 procent daarvan is nu in omloop, en het grootste deel daarvan ging naar investeerders die al betrokken waren bij de projecten van Yuga Labs via NFT’s van bijvoorbeeld Bored Ape Yacht Club. Maar liefst 8 procent van alle APE’s wordt gehouden voor de oprichters van Yuga Labs en zal vanaf maart 2023 in tranches aan hen worden uitgekeerd. Er zal ook ApeCoin zijn voor Yuga Labs werknemers, met 15 procent hier gereserveerd. Nog eens 14 procent van alle ApeCoin zal stapsgewijs gaan naar degenen die hebben geholpen bij de lancering van APE, dus vermoedelijk ook crypto exchanges. Dit alles riekt al naar overreaching en geeft niet bepaald de indruk van een transparante en eerlijke initiële verkoop van ApeCoin.

Anderzijds valt nog te bezien welk amusementsaanbod met het APE zal worden geassocieerd. In het geval van Bored Ape Yacht Club vormden deze de toegevoegde waarde ten opzichte van andere NFT-projecten en dus de bijzondere aantrekkingskracht. Het zal ook spannend zijn om te zien wie in de toekomst zal deelnemen aan het zelfbestuur van het ApeCoin ecosysteem en hoe. Zullen Whales en dus een kleine groep de suprematie behouden of zal ApeCoin een voorbeeld worden van innovatieve democratie via governance tokens?

Conclusie: ApeCoin zet de crypto scene in vuur en vlam bij lancering

Als u nu wilt deelnemen aan ApeCoin, kies dan voor een cryptobeurs zoals Binance, waar u uw APE ook kunt overdragen naar externe wallets en zo volledige toegang en rechten in het ecosysteem kunt garanderen. De enorme belangstelling voor Apecoin op de eerste handelsdag, met meer dan 5 miljard omzet, is echter geen garantie dat de prijscurve van APE zich succesvol zal ontwikkelen. Ondanks alle bekendheid zijn de open vragen over ApeCoin niet beantwoord en het risico van een hype met dit project moet niet worden onderschat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*