Avalanche (AVAX) en Stellar (XLM) zijn aan het pompen – dit zijn de redenen

Aan het begin van de week kenden Avalanche (AVAX) en Stellar (XLM) elk een plus van een goede 10 procent in hun prijscurves. Maar heeft dit momentum ook een achtergrond die zou kunnen wijzen op een duurzame trend?

In een zijwaartse handel over de hele cryptomarkt, kijken beleggers graag naar dagelijkse winnaars. De nieuwe week begon vrij succesvol voor Avalanche (AVAX) en Stellar (XLM). AVAX boekte maandag een tijdelijke winst van bijna 15 procent en ook XLM liet zich niet onbetuigd met een dikke 10 procent bij vlagen. Experts geloven dat een gemeenschappelijke prijsdrijver voor Stellar en Avalanche het feit is dat de populaire Amerikaanse nieuwe makelaar Robinhood beide cryptocurrencies aan zijn portefeuille heeft toegevoegd. Dit maakte AVAX en XLM gemakkelijk toegankelijk voor Robinhood’s goede 15 miljoen actieve gebruikers. De theorie doet al de ronde dat het mechanisme dat vroeger bekend stond als het “Coinbase-effect” nu ook in werking treedt op Robinhood, volgens welke een nieuwe notering op de platforms min of meer automatisch een dagelijkse stijging betekent voor de betrokken altcoins.

Maar de notering op Robinhood zou ook gevaarlijk kunnen zijn voor Stellar en Avalanche, zo wordt opgemerkt. De machtige Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is begonnen zich te richten op cryptobeurzen en andere platforms die cryptocurrencies aanbieden die mogelijk kunnen worden geclassificeerd als effecten die onderworpen zijn aan goedkeuring. Vanuit dit perspectief zou het huidige goede nieuws van de Robinhood-notering voor AVAX en XLM kunnen omslaan in het tegenovergestelde, zeggen sceptici.

Maar niet alleen Robinhood speelt een rol in de koersontwikkeling van Avalanche en Stellar. Bij AVAX lijkt het in DeFi geïnvesteerde kapitaal zich te hebben gestabiliseerd op een niveau van ruim 2,4 miljard dollar en daarmee de schok van de crash bij Terra (LUNA) en UST te hebben verwerkt. Daarnaast laat de afdeling NFT’s bij AVAX op afzonderlijke dagen een aanzienlijke stijging zien, met collecties als Navy Seal Game, Avapepes en Pizza Game Chefs waar veel vraag naar is. Echter, gegevens van CryptoSlam laten zien: Voor NFT’s op basis van Avalanche hebben we het over een dagelijkse omzet van een goede 20.000 US dollar, wat een schijntje blijft in vergelijking met de marktleiders Ethereum (ETH) met momenteel 12 miljoen US dollar en Solana (SOL) met net geen 1,4 miljoen US dollar. Waarnemers bekritiseren in toenemende mate het gebrek aan toepassingsgebieden van Stellar en zien XLM dan ook dreigen een typisch speculatief object te worden.

Conclusie: Cryptobeleggers moeten zich niet laten verblinden door kortetermijneffecten

Een van de beweegredenen van Robinhood om weer meer betrokken te raken bij crypto is waarschijnlijk Sam Bankman-Fried. De oprichter en hoofd van de cryptobeurs FTX heeft een dikke 7 procent van de aandelen in Robinhood en heeft er belang bij om zoveel mogelijk altcoins bekender te maken. Als belegger moet je echter heel snel zijn om te kunnen profiteren van een mogelijk “Robinhood-effect” in de daghandel. De huidige voorbeelden van AVAX en XLM als dagelijkse winnaars op de cryptomarkt moeten met voorzichtigheid worden behandeld; de fundamentele gegevens van deze altcoins stralen veel minder esprit uit en dus zijn de dagelijkse winsten van maandag in beide gevallen op de dinsdag van vandaag al terug gecorrigeerd naar eerdere niveaus.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*