‘s Werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock en de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase gaan in de toekomst samenwerken. Een oudere studie geeft aanwijzingen dat Ripple (XRP) hier op middellange termijn sterk van zou kunnen profiteren.
Wat hebben BlackRock, Coinbase en Ripple (XRP) met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht, afgezien van hun hoofdkantoor in de VS, vrij weinig, maar een tweede blik onthult potentieel vruchtbare banden. Ripple-expert WrathofKahneman vestigt hier de aandacht op met een thread op Twitter. Uitgangspunt is de vorige week aangekondigde samenwerking tussen vermogensbeheerder BlackRock en de cryptobeurs Coinbase. Verwacht wordt dat dit een merkbare toestroom van kapitaal zal genereren in de richting van Bitcoin en Co. omdat de fondsen waaruit BlackRock beleggingen organiseert tot de nok toe gevuld zijn met zo’n 10 biljoen US dollar.
WrathofKahneman koppelt deze situatie aan een studie over de vooruitzichten van XRP die dateert uit 2018. Destijds werd het volgens wetenschappelijke criteria opgesteld door Robert Mitchnick en Susan Athey. En dit is waar de draden samenkomen. Robert Mitchnick is sinds 2019 hoofd cryptocurrencies bij BlackRock en Susan Athey zit in het bestuur van Ripple. In hun analyse hadden beiden XRP goede kansen gegeven om zich te doen gelden in de kerndiscipline van de bridge currency. Volgens hen zou dit dan gepaard gaan met prijsstijgingen voor XRP tot niveaus van 6 tot 30 US dollar tegen 2030. Momenteel wordt XRP verhandeld op iets minder dan 0,40 Amerikaanse dollar en wordt Ripple kritisch bekeken door de mammoetrechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.
Maar als de rechtszaak positief afloopt voor Ripple, zou de weg vrij zijn voor grote investeerders en toenemend gebruik van XRP. WrathofKahneman suggereert dat Mitchnick en Athey elkaar waarschijnlijk nog steeds respecteren en hun positieve houding ten opzichte van XRP niet hebben veranderd. Hij is echter ook eerlijk genoeg om te vermelden dat dergelijke bullish prognoses voor XRP komen met een aantal onzekerheden. Zo waren door de overheid gesteunde digitale valuta’s (CBDC’s) in 2018 nog niet aan de orde, maar dergelijke CBDC’s zijn wereldwijd in opkomst en zouden de concurrentie van XRP kunnen worden. Andere verdere ontwikkelingen in de crypto-industrie zoals NFT’s of sidechains waren in 2018 ook nog niet duidelijk te voorzien, maar beïnvloeden nu wel de waardering van cryptocurrencies.
Conclusie: kansen van XRP bezwaard door veel “mitsen, thens”
Het is interessant om op te merken dat deskundigen die welwillend staan tegenover Ripple en XRP op zeer verschillende plaatsen in de Amerikaanse economie te vinden zijn. Maar of dit informele netwerk echt in staat is om XRP op middellange termijn naar duurzame hoogtepunten te helpen, is de vraag. Want zoals WrathofKahneman ook toegeeft: Opdat de prijsvoorspelling voor 2018 voor XRP zou uitkomen, zouden zowat alle externe factoren ook echt pro-XRP moeten worden. Vanuit het perspectief van vandaag is niet alleen het juridische geschil van Ripple met de SEC een grote wankele kandidaat, maar ook het algemene beheersbare succes van XRP als een brugvaluta tot nu toe.
Leave a Reply