Beschuldigingen tegen BitMEX in de VS – oprichter Reed gearresteerd

De BitMEX-crypto-uitwisseling staat in de VS onder grote juridische druk. Zowel het Openbaar Ministerie van New York als de regelgevende instantie van de CFTC beschuldigen BitMEX onder andere van het doen van illegale zaken. BitMEX mede-oprichter Samuel Reed werd gearresteerd.

BitMEX is op rood alarm: Het platform, dat gespecialiseerd is in de handel met crypto-derivaten, wordt onderworpen aan een schijnbaar gecoördineerde actie van de Amerikaanse autoriteiten. Medeoprichter Samuel Reed staat onder arrest, volgens een persmededeling van het Southern District Attorney’s Office of New York (SDNY). De andere oprichters Arthur Hayes en Ben Delo worden ook aangeklaagd. Ze hadden systematisch de bankwetten overtreden en zich beziggehouden met omkoping buiten de VS. BitMEX wijst de beschuldigingen in een verklaring dat zij zich altijd aan de wet hebben gehouden categorisch van de hand.

Parallel aan de oprichting van de SDNY heeft de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) ook een procedure ingeleid tegen BitMEX en de achterliggende offshorebedrijven. De CFTC is de Amerikaanse regelgevende instantie voor opties en termijnmarkten. Zij beschuldigt BitMEX, vertegenwoordigd door Reed, Hayes en Delo, ervan jarenlang te hebben aangeboden derivaten te verhandelen zonder vergunning en registratie. In een persbericht van de CFTC staat dat er minstens één miljard dollar aan vergoedingen is geïnd en tientallen miljarden dollars zijn verplaatst.

BitMEX: Verantwoordelijke persoon die naar verluidt opschept over omkoping

De SDNY werkte samen met de FBI in haar onderzoek. Volgens de SDNY wisten de verantwoordelijken van BitMEX sinds de herfst van 2015 dat hun platform niet voldeed aan de wettelijke minimumeisen. Als gevolg daarvan hebben ze hun hoofdkwartier verplaatst naar de Seychellen en hebben ze intern opgeschept dat het omkopen van ambtenaren daar slechts een “kokosnoot” kost. Nu moet het BitMEX-leidersteam echter leren, zegt de SDNY, dat de prijs van criminele acties niet in “tropisch fruit” wordt betaald, maar resulteert in boetes, compensatie en gevangenisstraf. De verdachten zouden tot vijf jaar in de gevangenis zitten. De CFTC eist een vergoeding voor de beleggers en boetes.

Conclusie: BitMEX binnenkort aan het einde?

BitMEX bevestigt dat het zijn zaken als normaal zal voortzetten. Om de klanten gerust te stellen, zijn er extra tijdvensters voor uitbetalingen aangekondigd. Onlangs kondigde BitMEX aan dat het een identiteitscontrole (Know Your Customer, KYC) verplicht zou stellen voor alle gebruikers als wat in feite de laatste grote crypto-uitwisseling is.

Maar deze naleving van de regelgeving kan te laat komen voor BitMEX. De beschuldigingen zijn massaal en wijzen op het systematisch negeren van de Amerikaanse regels en wetten. Er wordt gesproken over het helpen en aanzetten tot het witwassen van geld, omkoping, bendevorming, valse informatie en nog veel meer. Naast de oprichters van BitMEX staat ook Gregory Dwyer in het middelpunt van de SDNY, die Dwyer beschouwt als de “eerste werknemer” van BtMEX. Het is de vraag of de verdachte aan de situatie zal kunnen ontsnappen gezien het overweldigende bewijs. Omdat de kans op een minnelijke schikking enorm wordt verkleind als er ook strafrechtelijke beschuldigingen worden geuit.

Het is bekend uit het verleden dat de Amerikaanse autoriteiten in juridische procedures tegen de crypto-industrie voorzichtig te werk gaan om ervoor te zorgen dat klanten zo weinig mogelijk schade lijden. Maar het zou volgens de huidige stand van de informatie waarschijnlijk een utopie zijn om de werking van BitMEX voor lange tijd op de gebruikelijke manier te laten verlopen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*