Beursdebuut Coinbase: verwachtingen ingelost, optimisme deels overdreven

De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase is gisteren naar de beurs gegaan. Het aandeel Coinbase kende een sterke start op de eerste dag van de handel, maar verloor daarna ook aanzienlijk. Het debuut werd algemeen als een succes beschouwd.

Sinds eind 2020 heeft de cryptoscene reikhalzend uitgekeken naar de beursgang van Coinbase, die toen voor het eerst officieel werd aangekondigd. Gisteren, woensdag, was het zover: via een zogeheten directe notering kwamen de aandelen Coinbase op de markt, dat wil zeggen zonder voorafgaand prijsvormingsproces en zonder uitgifte van de aandelen via begeleidende banken. De prijs van $250 per Coinbase-aandeel die NADAQ vooraf had vastgesteld, was alleen voor databases; tegen die prijs is geen effect in handen overgegaan. In plaats daarvan, Coinbase’s prijs curve voor de eerste dag van de handel registreert een instapprijs van $381. Onmiddellijk daarna schoot de prijs kortstondig omhoog naar iets meer dan 400 Amerikaanse dollar, maar verloor daarna aanzienlijk en bij het sluiten van de handel in New York noteerde Coinbase op 328 Amerikaanse dollar.

Om deze cijfers in perspectief te plaatsen, is een kort overzicht nodig. In de particuliere handel vóór de markt, waren de aandelen van Coinbase verkocht voor iets meer dan $ 300. Beleggers waren veel optimistischer over het effect in de tokenized pre-market handel op FTX, waar Coinbase zelfs steeg tot meer dan $ 600 voor de officiële start van de handel. Bitcoin (BTC), de leidende valuta van de crypto-industrie, had kort voor het debuut van Coinbase ook een nieuwe all-time high van een goede 64.800 Amerikaanse dollar gemeld.

We houden dus aan: er was op grote schaal vraag naar Coinbase op de eerste dag van de handel, maar niet tegen een prijs. In de nasleep werden de eerder conservatieve voorspellingen uit de klassieke financiële wereld bewaarheid, terwijl de cryptoscene er met haar superoptimisme flink naast zat. Volgens de laatste cijfers wordt Coinbase nu door de markt gewaardeerd op iets minder dan 86 miljard Amerikaanse dollar, wat klassieke beurzen zoals NASDAQ zelf of Deutsche Börsen overtreft. Coinbase leverde echter niet het grote hausse-effect waar liefhebbers op hoopten, en ook de prijs van Bitcoin corrigeerde terug naar een niveau rond de 63.000 dollar.

Gemengde beursstart voor Coinbase

Ver in de crypto-industrie werd de beursgang van Coinbase als “historisch” beschouwd. Het is nu immers voor het eerst mogelijk om een belangrijke marktdeelnemer rechtstreeks op een traditionele beurs te verhandelen en zo deel te nemen aan trends op de cryptomarkt zonder rechtstreeks in Bitcoin en Co te investeren. Hieruit volgt echter ook dat het aandeel Coinbase volatiel zou kunnen blijken. Als Bitcoin en Altcoins booming zijn, wordt er veel verhandeld op Coinbase en dus nemen de fee-inkomsten, Coinbase’s belangrijkste bron van inkomsten, toe. Deze afhankelijkheid heeft er waarschijnlijk toe geleid dat beleggers voorzichtig zijn over Coinbase, ondanks het recente recordkwartaal.

Felicitaties voor Coinbase, ondertussen, kwamen van concurrenten, zij het met bijtende achterbaksheid. Zo koppelde Sam Bankman-Fried, CEO van FTX, zijn felicitaties aan Coinbase door erop te wijzen dat NADAQ in vergelijking slaperig lijkt – en met een berekening dat FTX waarschijnlijk veel waardevoller zou kunnen worden dan Coinbase. Van Binance, stuurde CEO CZ felicitaties naar zijn Coinbase tegenhanger Brian Armstrong – en kon het toen niet laten om te wijzen op Coinbase’s wereldwijde zwakheden en aan te dringen om BNB niet te onderschatten.

Conclusie: Coinbase maakt een solide start op de beurs – maar dat is het dan ook wel zo’n beetje

Nu zullen de komende weken en maanden uitwijzen waar beleggers naartoe willen met Coinbase-aandelen. Worden er dividenden uitgekeerd? Kan de prijscurve aanzienlijke winst boeken? De eerste handelsdag voor Coinbase ziet eruit als een solide entree op de beursvloer, maar laat minder stof achter dan verwacht door delen van de crypto-scene.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*