Binance aangeklaagd door de SEC – Wat betekent dit voor klanten?

In de VS is ‘s werelds grootste cryptobeurs Binance aangeklaagd door de toezichthouder SEC. Sommige klanten voelen zich nu onzeker. We leggen uit wat de rechtszaak van de SEC echt betekent voor internationale gebruikers.

De brede campagne van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen de crypto-industrie is momenteel onderwerp nummer één voor beleggers in Bitcoin en Co. Door de rechtszaak van de SEC ook tegen Binance, per slot van rekening ‘s werelds grootste cryptobeurs, twijfelen sommige klanten aan het handelsplatform. Maar in werkelijkheid is de situatie voor klanten van Binance die in Europa wonen veel minder dramatisch dan soms wordt beweerd. Want allereerst moet worden opgemerkt: De klacht van de SEC is vooral gericht tegen de Amerikaanse uitloper van Binance, dat een apart bedrijf is als Binance.us. Bovendien heeft de SEC weliswaar vergaande bevoegdheden in de VS, maar die houden op bij de landsgrenzen.

Binance International opereert in de EU met licenties uit Frankrijk, Italië, Litouwen en andere lidstaten. De EU nam in april een uitgebreid wetgevingspakket (MiCA) aan voor de crypto-industrie en onderstreepte daarmee dat ze cryptocurrencies niet wil verbieden, maar gematigd wil reguleren. Vergeleken met de koers van de SEC is dit een fundamenteel verschil en het standpunt van de EU omvat ook expliciet gelicentieerde cryptobeurzen zoals Binance. Als klant van Binance opereer je dus in een volledig legale omgeving.

Binance is voorbeeldig in financiële transparantie

Sinds het faillissement van de Amerikaanse cryptobeurs FTX in november 2022 zijn beleggers bang dat een andere grote marktdeelnemer in financiële problemen kan komen als plotseling veel klanten hun geld in één keer willen opnemen (“bankrun”). Binance is echter een pionier in het bewijzen van zijn reserves en publiceert deze dagelijks onder het trefwoord “Proof of Reserve”. Je kunt dit hier bekijken bij het onafhankelijke Nansen Instituut of hier bij de dataservice van CoinMarketCap. Deze “Proof of Reserve” is gebaseerd op openbaar toegankelijke blockchaingegevens en kan daarom niet worden gemanipuleerd. Binance heeft momenteel ongeveer 55 miljard US dollar in cryptocurrencies.

Op dit moment beweren dubieuze bronnen dat er al een “bankrun” is begonnen op Binance. Maar ook hier laten de gegevens van bijvoorbeeld Nansen duidelijk zien dat de deposito’s bij Binance grotendeels onveranderd zijn gebleven sinds de klacht van de SEC, waarbij op sommige dagen meer geld is opgenomen en op andere dagen meer is gestort. De totale balans van Binance International is dus min of meer hetzelfde gebleven als voor de problemen in de VS. Binance CEO Changpeng Zhao herinnerde via Twitter terecht aan de situatie in november 2022 na de FTX crash, toen ze plotseling 7 miljard US dollar aan opnames moesten verwerken op één dag en dat zonder problemen wisten te doen. Volgens de beschikbare informatie is er dus geen angst dat Binance International insolvabel wordt.

Conclusie: Binance is solide gepositioneerd – SEC rechtszaak voor Duitse klanten geen reden tot zorg

Dus als je op clickbait portals of dubieuze Twitter bronnen leest dat Binance op instorten staat, dan is dat gewoon niet waar. De juridische problemen van Binance.us zijn beperkt tot de VS en hebben geen invloed op internationale klanten. In het algemeen is het geen toeval dat Binance de marktleider is onder de cryptobeurzen en vaak ook de eerste keuze voor onszelf, omdat alleen al de omvang van de handelsvolumes een eerlijke prijsstelling garandeert. De veiligste manier om Bitcoin en andere cryptocurrency activa op te slaan is het gebruik van een hardware wallet, zolang je er niet actief mee wilt handelen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*