Ripple (XRP): documenten over “Hinman speech” bieden geen gehoopte hulp in SEC rechtszaak

Dinsdag werden de langverwachte documenten gepubliceerd in de rechtszaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission tegen Ripple. Maar de omstandigheden rond de “Hinman speech” zijn niet goed voor de gehoopte opluchting van XRP.

De prijscurve van Ripple (XRP) weerspiegelt deze week de ontwikkelingen in de rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) bijna één op één. Vooruitlopend op de aangekondigde vrijgave dinsdag van documenten met betrekking tot de beruchte “Hinman speech”, boekte XRP een aanzienlijke winst en toen de eerste kopieën opdoken, klom XRP zelfs naar een hoogtepunt van US$0,56 in één jaar. Maar toen de analyse van interne SEC-communicatie over cryptocurrencies uit 2018 begon, vervaagde de euforie en momenteel bevindt XRP zich op ongeveer US$0,48, een daling van ruim 7 procent voor de week voor Ripple.

Laten we eens kijken naar wat de “Hinman Speech” documenten hebben gedaan voor XRP. Ripple’s juridisch hoofdadviseur Stuart Alderoty heeft zijn beoordeling op Twitter gezet, en hoewel hij scherp schiet tegen de SEC, vindt hij geen aanknopingspunten voor XRP. Alderoty wijst erop dat Hinman als hooggeplaatste SEC-vertegenwoordiger zijn toespraak over de classificatie van cryptocurrencies nogal hooghartig had gehouden en professionele bezwaren van de autoriteit vooraf had genegeerd. In feite zijn Ripple en XRP nergens te vinden in de mededeling van de SEC over de “Hinman speech”, die nu openbaar is gemaakt. En ook Hinmans opmerkingen over Ethereum (ETH) zijn bij nader inzien nogal dubieus en hebben volgens Alderoty eigenlijk alleen maar “grote verwarring” gezaaid.

In 2018 wilde Hinman uitleggen waarom Ethereum geen effect (“securities”) was en daarom niet gereguleerd hoefde te worden door de SEC. Zijn belangrijkste argument was de hoge mate van decentralisatie in Ethereum. Zelfs dit argument stuitte op interne weerstand van de SEC, omdat de zogenaamde Howey-test voor het definiëren van effecten het criterium van decentralisatie niet bevat. De hoop van Ripple om een parallel te trekken tussen ETH en XRP op basis van de “Hinman speech” en de decentralisatie-indicator is dus waarschijnlijk de bodem ingeslagen.

Critici hebben er herhaaldelijk op gewezen dat de geschiedenis van Ripple en een gedecentraliseerde XRP als onafhankelijke projecten op wankele grond staat. De XRP blockchain werd immers ontwikkeld bij OpenCoin, dat zichzelf later omdoopte tot Ripple Labs en bij de start 80 procent van alle XRP in handen had. De SEC ziet de XRP-verkopen die daarvan uitgaan als stekend bewijs dat Ripple en haar topmanagement bewust de effectenregels hebben overtreden.

Conclusie: “Hinman speech” waarschijnlijk niet effectief voor Ripple en XRP

De “Hinman Speech” en de voorbereiding ervan stelt de SEC niet echt in een goed daglicht. Oude vermoedens dat Hinman zo actief was in het promoten van Ethereum omdat hij er voordelen voor terugkreeg, krijgen nu nieuw voer. Maar Ripple, dat na lang heen en weer gepraat de publicatie van de SEC-documenten in de wacht sleepte, heeft in zijn eigen zaak blijkbaar niets aan XRP. Het wachten op een uitspraak van de SEC tegen Ripple en XRP, die in de zomer wordt verwacht, blijft dus zenuwslopend.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*