Solana (SOL): Gemeenschap bespreekt hard fork als verdediging tegen SEC-aanval

Er is een idee ontstaan bij Solana (SOL) om vervolging door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) af te schudden door middel van een hard fork. Ontwikkelaars verwerpen het voorstel, dat afkomstig is van sommige investeerders.

Solana (SOL) is bijzonder hard getroffen door de golf van rechtszaken van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC); de grote neobroker Robinhood heeft bijvoorbeeld de altcoin al van de lijst gehaald. Om langdurige juridische geschillen te voorkomen, heeft Twitter-gebruiker Caps vanuit de Solana-gemeenschap voorgesteld om SOL opnieuw uit te brengen door middel van een hard fork. Dit zou de SEC sussen en er tegelijkertijd voor zorgen dat de lasten van het faillissement van FTX vanaf eind 2022 uit de boeken van Solana verdwijnen, zo houdt Caps het voor.

Technologisch gezien is het idee achter de push dat een meerderheid van Solana’s netwerkpunten en investeerders ermee instemt om SOL te laten draaien op een aangepaste blockchain. Dit zou effectief de ruwweg 8 procent van alle SOL die nog in handen is van Alameda Reseach, dat behoorde tot het ter ziele gegane FTX imperium, ongeldig maken. Tegelijkertijd zou Solana misschien verlost zijn van de zorg dat de nauwe band met FTX en Sam Bankman-Fried door de SEC zou worden gezien als een investeringscontract en dat SOL daarom een effect zou vormen dat onderworpen is aan regelgeving. Twittergebruikers met een groot bereik, zoals DSentralised, vinden het onconventionele initiatief leuk.

Aan de andere kant protesteren meer voorzichtige investeerders zoals Bardy of SOL Big Brain. Zij stellen: Zo’n harde fork in Solana zou het vertrouwen voor altijd ondermijnen, omdat het ogenschijnlijk ontworpen zou zijn om één grote investeerder uit te sluiten. Als zo’n precedent zou bestaan, zouden investeerders altijd moeten vrezen dat het cryptoprincipe van neutrale decentralisatie bij Solana niet zou worden gerespecteerd. De ontwikkelaars van Solana, voor wie Matías Kudelski op de plaat ging, denken ook in deze richting: In zijn team van meer dan tien medewerkers denkt niemand serieus na over een hard fork voor SOL, en zelfs in de Discord server voor specialisten speelt het onderwerp geen rol.

Conclusie: Solana’s verleden wordt een last in het geschil met de SEC

Als je de discussie over een mogelijke hard fork bij Solana volgt, wordt het snel duidelijk: het populistische voorstel zal geen steun vinden bij ontwikkelaars en serieuze investeerders, omdat het waarschijnlijk averechts zal werken voor SOL op de middellange en lange termijn. Het wordt dus duidelijk dat Solana zal moeten blijven leven met het feit dat de eerder gevierde steun van het FTX-imperium nu onaangename doelen biedt. Zelfs toen de omvang en impact van het FTX faillissement in november 2022 bekend werden, had Solana medeoprichter Raj Gokal de situatie een “kritiek moment” genoemd. Nu zal de Solana Foundation waarschijnlijk in de clinch liggen met de SEC, en het heeft zijn verzet al laten registreren. Maar als cryptobeurzen in de VS ook besluiten om SOL uit voorzorg van de lijst te schrappen, zou de prijscurve van Solana verder kunnen kelderen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*