Uniswap (UNI) bereidt versie 4 voor – toonaangevende DEX plant innovaties

Uniswap, als marktleider onder de gedecentraliseerde cryptobeurzen (DEX), heeft zijn conceptversie 4 van het handelsplatform gepresenteerd. In het proces kunnen innovatieve vorderingen worden ontdekt in spannende details.

Het is ongeveer twee jaar geleden sinds ‘s werelds belangrijkste gedecentraliseerde cryptobeurs, Uniswap, zichzelf trakteerde op een complete revisie met versie 3. Nu gaat Uniswap richting versie 4 en de CEO van Uniswap Labs, Hayden Adams, legt de plannen in detail uit in een blogpost. In de crypto-industrie evolueren technologieën en markten voortdurend en dus moet Uniswap ook mee evolueren, zo geeft Adams de reisrichting aan voor de gedecentraliseerde cryptobeurs (DEX).

Daarbij denken ze vanuit het perspectief van de gebruikers. Uniswap versie 4 moet leiden tot merkbaar lagere kosten en het veel gemakkelijker maken om liquiditeitspools op te zetten. Liquiditeitspools vormen de kern van elke DEX, omdat hier handelsparen van cryptocurrencies worden gevormd en deals vervolgens automatisch worden verwerkt zonder enige invloed van buitenaf. In de huidige versie 3 van Uniswap zijn er meer dan 1.000 van dergelijke liquiditeitspools en zij verwerken dagelijkse handelsbewegingen van meer dan 1 miljard US dollar. Met versie 4 maken zogenaamde “hooks” hun debuut bij Uniswap, die de makers van liquiditeitspools verregaande flexibiliteit geven bij het opstellen van regels. Als voorbeeld van de voordelen van zulke hooks noemt Adams dynamische vergoedingen, de introductie van limietorders onchain of het spreiden van orders om onnodige prijsschommelingen te voorkomen.

De tweede grote verandering tussen versie 3 en versie 4 van Uniswap is een compleet nieuwe architectuur voor de smart contracts die de basis vormen voor de DEX. In versie 3 is elke liquiditeitspool georganiseerd via zijn eigen smart contract en het verhandelen van een cryptocurrency over meerdere pools brengt dus aanzienlijke kosten met zich mee. In versie 4 wordt een centraal smart contract de basis voor Uniswap en volgens Adams wordt verwacht dat dit tot 99 procent aan kosten kan besparen voor complexere handelsstrategieën. Voorwaarde hiervoor is wel dat het verbetervoorstel EIP-1153 in de volgende upgrade in Ethereum (ETH) wordt geïntegreerd. Versie 4 van Uniswap zal naar verwachting ook Ethereum zelf terugbrengen naar DEX; versie 3 maakt gebruik van gewikkeld ETH (WETH).

Conclusie: Uniswap verwacht grote stap voorwaarts met versie 4

Uniswap heeft UNI als governance token en staat dus onder zelfbestuur. Dit zal niet ter discussie worden gesteld met versie 4 en versie 3 van Uniswap zal live blijven als de grote update eraan komt. Adams schrijft dat er nu een “maandenlang” proces wordt verwacht om de visie van Uniswap versie 4 te bespreken en om concepten die al beschikbaar zijn in detail te testen. We kunnen dus verwachten dat DEX Uniswap V4 later dit jaar technologische vooruitgang laat zien.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*