IOTA: Project Alvarium met Dell meldt vooruitgang – maar prijscurve in diepe vlucht

Er ligt een nerveuze zomer in het verschiet voor IOTA. De prijscurve blijft in negatieve trends en doorbraken in het ontwikkelingswerk laten op zich wachten. Het Alvarium project met Dell boekt tenminste vooruitgang.

IOTA-baas Dominik Schiener heeft deze dagen een soort doorzettingsspeech gepubliceerd op Twitter, waarin hij het heeft over een “marathon”. Schiener roept IOTA-volgers op om geduldig te zijn – “laat de komende vijf jaar het beste zijn dat nog moet komen”. Een nuchtere blik op de prijscurve van IOTA maakt echter duidelijk dat er gaten zitten tussen de inschatting van Schiener en het sentiment van cryptohandelaren. IOTA werd tijdelijk zo laag als US$0,14 verhandeld toen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) vorige week haar gecoördineerde aanvallen tegen de crypto-industrie lanceerde. Dit betekende een dieptepunt van een jaar voor IOTA.

In dezelfde periode heeft Bitcoin (BTC) soms ook terrein verloren, maar de leidende valuta voor de cryptomarkt heeft sinds het begin van het jaar een totale winst van ongeveer 50 procent geboekt. Over het algemeen laat het eens te meer zien dat investeerders die in de afgelopen zes jaar na de lancering van IOTA op Bitcoin zouden hebben ingezet, op elk moment beter af zouden zijn geweest dan door in IOTA te investeren. Terwijl IOTA op zijn best een van de tien best gefinancierde cryptocurrencies ter wereld was, is de altcoin nu afgegleden naar een plaats tussen 80 en 90 in de ranglijst en heeft tientallen nieuwkomers aan zich voorbij laten gaan.

IOTA is tot nu toe gespaard gebleven door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC)

Maar als je de aanbevelingen van Schiener, die voorzitter is van de IOTA Foundation, opvolgt, is er ook goed nieuws te ontdekken. Het brede offensief van de US Securities and Exchange Commission tegen cryptocurrencies en exchanges is tot nu toe voorbijgegaan aan IOTA. Op de lijst van cryptocurrencies die door de SEC worden aangevallen staan al meer dan 50 altcoins – maar IOTA staat er niet op. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat IOTA nauwelijks nog een rol speelt op de Amerikaanse cryptomarkt. Twittergebruiker “Senfda Tzu“, die IOTA-expert is, herinnert zich dat de stichting jaren geleden al aan juridische experts had gevraagd of IOTA als effect door de SEC kon worden vervolgd. Destijds gaven ze het sein ‘alles veilig’ vanwege de geschiedenis van IOTA.

Project Alvarium van IOTA en Dell wil milieubescherming versterken

Een ander nieuwtje dat spreekt voor de toekomstperspectieven van IOTA komt van de computergigant Dell. Dell kondigde op Twitter aan dat het samenwerkt met IOTA en andere partners om het mogelijk te maken CO2-voetafdrukken in realtime bij te houden, met het Alvarium-project als datacenter. IOTA en Dell waren al begonnen met hun samenwerking voor Alvarium in 2019 en nu lijkt een eerste use case te zijn gevonden. Er kon echter geen impuls op de IOTA prijscurve worden waargenomen uit dit huidige nieuws.

Conclusie: IOTA zit vast in het niemandsland van cryptocurrencies

Wie het vandaag over IOTA heeft, moet ook kijken naar het nevenproject Shimmer (SMR). Shimmer is namelijk bedoeld om technologische ontwikkelingen voor IOTA te testen in een geldbesparend testnet. De integratie van de Ethereum Virtual Machine (EVM), eerst bij Shimmer en daarna bij IOTA, zou naar verwachting de eerste grote stap voorwaarts zijn om het ecosysteem geschikt te maken voor groeisectoren zoals gedecentraliseerde financiën (DeFi) en blockchain gaming met slimme contracten. Maar deze onderneming blijft steken in een testfase en een snelle ontgrendeling van EVM voor Shimmer is niet in zicht. Onder deze omstandigheden praat Schiener niet eens meer over het grote doel van Coordicide om de centrale coördinator voor Shimmer en IOTA af te schaffen. Of IOTA er opnieuw in zal slagen om een comeback te maken uit het niemandsland van altcoins met bijbehorende koerswinsten moet worden betwijfeld.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*