Ethereum (ETH): Oprichter Buterin noemt drie belangrijke ontwikkelingsdoelen

Volgens oprichter Vital Buterin moet Ethereum (ETH) drie centrale doelen bereiken in zijn ontwikkelingswerk om de veiligheid in de toekomst te garanderen: Schaalbaarheid, privacy en portemonneebeveiliging.

Ethereum (ETH) zette in de herfst van 2022 een enorme ontwikkelingsstap met “The Merge” en bereikte daarmee volgens waarnemers ongeveer de helft van het pad naar een toekomstbestendig Ethereum 2.0. Nu heeft oprichter Vitalik Buterin zich uitgesproken in een blogpost en geschetst welke drie taken in het ontwikkelingswerk volgens hem het meest urgent zijn. Alleen dan kan Ethereum erin slagen een volwassen oplossing te worden “die normale gebruikers een open, wereldwijde en vrije (“permissionless”) ervaring biedt”.

Wat betreft de algemene doelstelling ondersteunt Buterin opnieuw de visie om met Ethereum een ecosysteem en cryptocurrency te leveren die een alternatief vormen voor de traditionele financiële sector. Zoals altijd sluit Buterin hier aan bij het basisidee van Bitcoin (BTC), dat hij al heeft uitgebreid met mogelijkheden als smart contacts, NFT’s en DApps. Maar het succes van Ethereum, de onbetwiste nummer twee onder de wereldwijde cryptocurrencies achter Bitcoin, heeft Buterin al voorzien van de ontwikkelingsdoelen die nu bijna vanzelf op papier staan:

1. schaalbaarheid: zelfs na “The Merge” kan de blockchain van Ethereum slechts iets minder dan 30 transacties per seconde (TPS) aan, maar de vraag is vele malen groter. Dit heeft geleid tot grote successen voor zogenaamde Layer 2-oplossingen, die het oog van de naald op Ethereum omzeilen door transacties eerst op hun netwerk te verwerken en pas daarna in gebundelde vorm te documenteren op de blockchain van ETH. Zonder diepere verankering van Layer 2-oplossingen, zegt Buterin, zal Ethereum falen omdat de transactiekosten te hoog zijn. De transactiekosten zijn op normale dagen al 3,75 US dollar en in tijden van verhitte markten zullen ze weer stijgen tot 82 US dollar en meer. Daarom moet de schaalbaarheid van Ethereum worden vergroot en volgens Buterin zijn laag 2 oplossingen op dit moment de meest veelbelovende weg. Hij heeft onlangs duidelijk gemaakt waar zijn voorkeuren op dit gebied liggen door zijn betrokkenheid bij de lancering van een zkEVM (zero knowlegde Ethereum Virtual Machine) bij Polygon (MATIC).

2. Beveiliging van wallets: Buterin heeft geen hoge pet op van het opslaan van tegoeden in ETH bij gecentraliseerde instanties zoals cryptobeurzen. Om Ethereum gedecentraliseerd te houden, moet de normale gebruiker wallets kunnen gebruiken zonder bang te hoeven zijn voor beveiliging. Ook wij blijven erop wijzen dat tot nu toe hardware wallets de beste balans garanderen tussen veiligheid en bruikbaarheid, en dat vertrouwen in cryptobeurzen misleidend kan zijn. Onder het trefwoord “smart contract wallets” wil Buterin nu oplossingen de standaard maken op Ethereum die meer functionaliteit bieden dan eerdere wallets en tegelijkertijd eenvoudig te herstellen zijn in geval van nood.

3. Privacy: Buterin vreest dat Ethereum zijn goedkeuring zou kunnen verliezen als de privacy niet gegarandeerd is bij het gebruik van ETH. Op dit moment biedt ETH in wezen geen privacy bij transacties en het gebruik van zogenaamde mixers als uitweg is al benaderd door regelgevers en wetshandhavers. Buterin wil privacy de norm maken op Ethereum door onder andere een “stealth address system” te introduceren en heeft hier begin 2020 al een gedetailleerde blogpost over gepubliceerd.

Conclusie: Vitalik Buterin blijft het brein achter Ethereum

Buterin refereert in zijn laatste blogpost niet aan de recente ontwikkelingen in de VS, waar de toezichthouder SEC de oorlog is gaan verklaren aan de crypto-industrie. Maar de timing van zijn opmerkingen over de toekomstige veiligheid van Ethereum kon nauwelijks beter zijn – want Buterin maakt hiermee overduidelijk dat ETH censuurbestendig moet blijven om te kunnen groeien. Zijn eisen zullen misschien niet door alle institutionele Ethereum-beleggers goed ontvangen worden, maar de oorspronkelijke gemeenschap achter ETH zou de wake-up call moeten begrijpen. Nu is het aan de ontwikkelaars van Ethereum om de bundel maatregelen uit te zoeken en te implementeren. Ondertussen onderstrepen Buterins ontwikkelingsdoelen, die ook in de eerste technologische details worden geschetst, zijn positie als thought leader bij ETH en zijn bereidheid om actief samen te werken.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*