Binance: accountants bevestigen 101 procent Bitcoin-reserves

‘s Werelds grootste crypto-beurs Binance lanceert een transparantie-initiatief en laat voor het eerst zijn Bitcoin-holdings onafhankelijk controleren. Volgens de controle worden de deposito’s van klanten in Bitcoin in feite gecompenseerd door iets meer BTC-reserves.

Het faillissement van de cryptobeurs FTX heeft ertoe geleid dat beleggers en marktdeelnemers willen weten hoe het precies zit met de reserves van handelsplatforms. Want bij FTX ontstond in november kennelijk de situatie dat klantengelden extern werden gebruikt en vervolgens de reserves niet meer toereikend waren toen beleggers hun gelden wilden opnemen. Binance, als ‘s werelds grootste cryptobeurs, had na het faillissement van FTX opgeroepen tot meer transparantie in de sector en wil zelf het goede voorbeeld geven. Daarbij heeft Binance eerst Mazars accountants opdracht gegeven haar Bitcoin (BTC) bezit te verifiëren.

Nu heeft het internationale bureau Mazars zijn rapport gepresenteerd en bevestigd dat Binance meer Bitcoin bezit dan het aan klanten verschuldigd is. Volgens het rapport waren op 22 november 575.742 Bitcoin van klanten (huidige waarde ongeveer 10 miljard US dollar) opgeslagen bij Binance en was 101 procent daarvan beveiligd door BTC-reserves bij Binance. Het rapport bevatte ook verpakte Bitcoin die in andere ecosystemen wordt gebruikt, zoals Ethereum (ETH) of Binance Coin (BNB).

Klanten van Binance kunnen de dienst nu ook gebruiken om de dekking van hun Bitcoin individueel en in realtime te laten controleren met behulp van de hashboom van het systeem (Merkle Tree). Instructies over hoe dit te doen zijn hier te vinden. Binance wil ook een externe controle van de reserves laten uitvoeren voor andere cryptocurrencies die van groter belang zijn in de portefeuille.

Uit vrijwillig gepubliceerde gegevens van Binance blijkt dat Bitcoin momenteel slechts goed is voor een goede 10 procent van de totale reserves naar geldwaarde. Binance Coin (BNB) is goed voor een kleine 28 procent en de stablecoin Binance USD (BUSD) voor een goede 26 procent van de gecombineerde reserves van net geen 60 miljard dollar. Ook Tether (USDT) met 16,7 procent van de reserves en Ethereum (ETH) met 6 procent zijn hier belangrijk.

Conclusie: Binance versterkt klantenvertrouwen met externe auditors

Het is duidelijk dat de controle van de Bitcoin-reserves van Binance slechts een eerste stap kan zijn. De enorme holdings van BNB en BUSD, bijvoorbeeld, worden kritisch bekeken omdat ze verwijzen naar altcoins waarvoor Binance zelf als (mede)uitgever verantwoordelijk is. Binance wijst erop dat het geen invloed heeft op welke cryptocurrencies door klanten op het platform worden aangehouden. Maar onder het motto “vertrouwen is goed, controle is beter” wil Binance ook hier voor het einde van het jaar de transparantie en het vertrouwen versterken door externe controle van de reserves. Voorlopig is het dus nog niet perfect hoe Binance zijn financiële stabiliteit en respectabiliteit wil bewijzen, maar de aanpak wijst in de goede richting en zou ook als model kunnen dienen voor andere cryptobeurzen.

Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*