SushiSwap (SUSHI): DeFi-project met financiële problemen – investeerders stappen op de vlucht

SushiSwap (SUSHI) bespreekt hoe de financiering op middellange en lange termijn veilig te stellen. Maar een voorgestelde wijziging in de verdeling van de vergoedingen doet beleggers nerveus reageren.

Toen de gedecentraliseerde cryptobeurs SushiSwap in 2021 live ging met zijn eigen token SUSHI, was de cryptoscene gefascineerd. Het innovatieve concept om een DeFi-project aantrekkelijker te maken met een eigen token leidde soms tot enorme verschuivingen. UniSwap, de toenmalige marktleider, voelde zich plotseling gedwongen om UNI op te volgen als eigen token om de massale uitstroom van kapitaal naar SushiSwap te stoppen. Langzaam maar gestaag heeft SushiSwap onlangs terrein verloren aan andere gedecentraliseerde cryptobeurzen en chief executive Jared Grey ziet de financiële situatie als kritiek.

In een voorstel aan investeerders in SUSHI schrijft Grey dat de financiële reserves slechts voor ongeveer anderhalf jaar voldoende zullen zijn om de jaarlijkse kosten van ongeveer 5 miljoen dollar voor het team en de infrastructuur van SushiSwap te betalen. Om op middellange en lange termijn het zekere voor het onzekere te nemen, stelt Grey daarom voor de verdeling van de inkomsten te herstructureren. Tot nu toe ging 0,25 procent van de 0,30 procent vergoedingen bij SushiSwap naar de rekening van het project en werd 0,05 procent uitgekeerd aan de SUSHI-investeerders. Nu wil Grey voor een eerste periode van een jaar bepalen dat alle inkomsten uit vergoedingen volledig naar de reserves van SushiSwap gaan. Dit zou het oorspronkelijke concept van SushiSwap om in combinatie met SUSHI bonussen aan beleggers te verstrekken, ontkrachten.

Het is dan ook geen verrassing dat beleggers in SUSHI nu in actie komen. Blockchaingegevens laten zien dat SUSHI merkbaar uit de staking wordt gehaald, vermoedelijk om het te kunnen verkopen. De prijscurve van SUSHI is scherp negatief geworden met ongeveer 18% sinds de publicatie van het voorstel van Grey, wat wijst op een eerste verkoop.

Voor SushiSwap en SUSHI dreigt dus een situatie waarin een meerderheid voor het financieringsplan van Grey is – maar kapitaal en investeerders toch overstappen naar concurrenten. Grey ziet echter geen alternatief voor zijn voorstel en sommige commentatoren interpreteren zijn aanpak als buitensporig.

Conclusie: Het begin van het einde voor SushiSwap?

De nog korte geschiedenis van gedecentraliseerde financiering (DeFi) heeft geleerd dat investeerders snel met hun kapitaal van plaats veranderen als elders meer rendement te behalen valt. SushiSwap en SUSHI zouden nu in deze val kunnen lopen als de bonussen voor vaste klanten en stakers die in het concept verankerd zijn, wegvallen. Grey houdt echter in ieder geval het vooruitzicht dat medio 2023 nieuwe stimuleringsmaatregelen kunnen worden genomen om SUSHI Staking weer aantrekkelijk te maken. Een half jaar is al een lange tijd voor het DeFi segment van de crypto industrie.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*