Vakblad “The Block”: CEO kreeg stiekem 43 miljoen dollar lening van SBF (FTX) en Alameda Research

Het vertrouwen in het Amerikaanse online magazine “The Block” is aangetast omdat CEO Michael McCaffrey verzweeg 43 miljoen dollar aan krediet te hebben ontvangen van Sam Bankman-Fried (SBF).

Nu heeft het drama rond het failliete crypto-imperium van Sam Bankman-Fried ook het invloedrijke handelsmedium “The Block” bereikt. In het weekend moest “The Block” op eigen rekening melden dat CEO Michael McCaffrey met onmiddellijke ingang ontslag neemt. De achtergrond zijn drie leningen die McCaffrey in het geheim kreeg van Alameda Research, de investeringstak in Sam Bankman-Fried’s bedrijfsnetwerk. McCaffrey gebruikte een lening van 12 miljoen US dollar in 2021 om “The Block” over te nemen in een management buy-out. In januari werd nog een lening van 15 miljoen USD aan McCaffrey verstrekt om de dagelijkse activiteiten van The Block te financieren. McCaffrey gebruikte een derde lening van 16 miljoen US dollar om een eigendom op de Bahama’s te verwerven, waar Sam Bankman-Fried’s nu failliete cryptobeurs FTX zijn hoofdkwartier heeft.

Bij “The Block” neemt bestuurslid Bobby Moran het nu over als CEO. In een open brief schrijft Moran dat het nieuws over de geheime leningen teleurstelling en een schok in het team veroorzaakte. Michael McCaffrey had moeten weten dat zulke deals de geloofwaardigheid van “The Block” aantasten. McCaffrey heeft zeker niet geprobeerd de berichtgeving over FTX, Alameda Research of Bankman-Fried te beïnvloeden. Maar de verdenking alleen al ondermijnt de hoge normen van “The Block”. Velen in de cryptoscene vragen zich nu inderdaad af waarom de journalisten van “The Block” hun baas, vanwaar hij plots miljoenenbedragen kreeg, niet hebben opgevolgd.

“The Block” en een bijbehorende analyseafdeling is een van de meest gerespecteerde gespecialiseerde media in de wereld van Bitcoin en Co. Ongeveer 30 verslaggevers, redacteurs en correspondenten berichten dagelijks voor “The Block” over actuele ontwikkelingen in de crypto-industrie en creëren zo ook waardevolle informatie voor beleggers. In de redactionele richtsnoeren staat uitdrukkelijk dat teksten die door sponsors worden gesteund, ook duidelijk als zodanig moeten worden gemarkeerd. Natuurlijk heeft “The Block” voortdurend te maken gehad met SBF en haar bedrijven. Maar de onthulling van de financiële banden door McCaffrey vond pas nu plaats, toen de kredietovereenkomsten werden onthuld door debiteurenlijsten van Alameda Research.

Conclusie: reputatie van “The Block” beschadigd door geheime leningen

De concurrenten van “The Block” zijn opvallend terughoudend in het opvolgen van de verborgen leningen. Eén reden hiervoor: In de verslagen over SBF, FTX en Alameda Research is tot dusver geen enkel voorbeeld van “The Block” naar voren gekomen waarbij belangenconflicten aan het licht kwamen. Maar nu moet “The Block” erop voorbereid zijn dat het redactiewerk kritischer dan voorheen zal worden opgepakt. De nieuwe CEO Moran moet ook een manier vinden om om te gaan met de situatie dat de ontslagen McCaffrey nog steeds de grootste aandeelhouder is van “The Block”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*