Binance: hernieuwde twijfels over transparantie voor reserves en behandeling van klantengelden

Na de ondergang van de cryptobeurs FTX en miljardenschade voor klanten groeit het wantrouwen of marktleider Binance beter met zijn zaken omgaat. Recent nieuws is relevant voor beleggers.

Vorige week bracht de curator van FTX een persbericht uit met nieuwe cijfers over de omvang van de verduisterde klantenfondsen: ongeveer 9 miljard US dollar, waarmee de ergste vrees duidelijk wordt. Daarom is het absoluut zinvol, niet alleen vanuit het perspectief van beleggers in Bitcoin en Co. om zich af te vragen of hun geld bij marktleider Binance in veilige handen is. Passend is dat de gerespecteerde cryptojournalist David Z. Morris zijn nieuwste column gepubliceerd. tegen Binance en CEO Changpeng Zhao (CZ).

Morris’ gedetailleerde onderzoek is gebaseerd op een recent rapport van het zakenblad Forbes, dat inconsistenties onthult in hoe Binance omgaat met stablecoins en ook melding maakt van een bedrag van 1,8 miljard US dollar, dat vreemde wegen zou hebben bewandeld. Volgens Forbes brak Binance ook zijn belofte om klantenfondsen gescheiden van zijn eigen reserves te behandelen door stablecoins te herhypothekeren aan het nu insolvente crypto hedgefonds Alameda Research. Columnist Morris vindt dit rapport, gebaseerd op blockchaingegevens, geloofwaardig.

Maar hij sluit zich niet aan bij het koor van degenen die, net als Forbes, onmiddellijk parallellen trekken tussen FTX en Binance. Morris is meer verbaasd over de reacties van de woordvoerders van CZ en Binance, die volgens zijn telling al met drie verschillende versies van de 1,8 miljard dollar in kwestie zijn gekomen. De ene, zoals in een officiële blogpost van Binance, zegt dat het bedrijf slechts fondsen tussen zijn eigen rekeningen verplaatste en dat het journalisten simpelweg aan expertise ontbrak. CEO Changpeng Zhao schreef echter op Twitter dat de transacties “oud nieuws” waren en dat klanten natuurlijk konden doen wat ze wilden met hun fondsen.

Morris wijst ook op andere tegenstrijdigheden die bestaan tussen de officiële communicatie van Binance en de praktijk die door blockchainanalyse kunnen worden aangetoond. Zo komt hij tot de clou dat de media FUD tegen Binance, die CZ in het verleden ook heeft beweerd, eigenlijk zijn oorsprong vindt in het binnenwerk van de cryptobeurs.

Conclusie: Binance onder algemene verdenking na FTX-schandaal – fondsen terugtrekken?

Om de betekenis van Morris’ feitelijke column gepubliceerd op het gespecialiseerde portaal Coindesk te begrijpen, moet men bedenken dat juist daar de eerste artikelen verschenen die enorme financiële gaten bij FTX aan het licht brachten en zo enkele dagen later tot insolventie leidden. Bij Binance differentieert Morris en gaat hij niet zo ver dat hij speculeert over ontbrekende reserves. Maar het bevalt hem helemaal niet dat Binance en CZ hun veelgeroemde transparantie onvoldoende waarmaken. Als gevolg daarvan moeten beleggers waarschijnlijk besluiten hun vertrouwen in Binance in twijfel te trekken. Wij adviseren, zoals we al jaren doen: Activa in cryptocurrencies moeten niet permanent worden opgeslagen op cryptobeurzen, maar individueel worden beveiligd op hardware wallets zoals Ledger. De FTX-zaak heeft ons op brute wijze geleerd dat een conservatieve benadering van deze kwestie meer dan raadzaam is.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*