IOTA Foundation en CEO Schiener: Financiën roepen kritische vragen op

Bij de IOTA Foundation onder hoofd Dominik Schiener konden financiële beslissingen privé en officieel vermengen. Een criticus heeft bevindingen verzameld die moeilijk te negeren zijn.

In het afgelopen crypto-jaar 2022 stonden de financiën van de IOTA Foundation en mogelijke handel met voorkennis vaker in de schijnwerpers dan de betrokkenen hadden gewild. Beloften van het hoofd van de stichting, Dominik Schiener, om te zorgen voor transparantie bleven uit. Dit is een van de redenen waarom IOTA-criticus “Buffy” de kwestie niet loslaat en via Twitter een infographic heeft gepubliceerd die de indruk versterkt dat Schiener en de stichting geen problemen hebben met dubieuze financiële transacties. “Buffy” laat ook heel duidelijk doorschemeren Schiener inmiddels een leugenaar te vinden. Laten we dus eens kijken wat er aan de hand is:

  1. het was bekend dat een anonieme grote investeerder in 2022 minstens 40 Ti van IOTA verkocht met een marktwaarde op dat moment van ruim boven de 10 miljoen dollar. De timing van de IOTA-verkoop suggereerde de verdenking van handel met voorkennis en er werd ook gespeculeerd of de verkoop niet aan Schiener kon worden toegeschreven. Maar Schiener ontkende dat en kon volgens zijn eigen verklaring later niet achterhalen wie er nu eigenlijk achter de acties zat.
  2. Eind 2022 werd ook bekend dat de IOTA Foundation in ieder geval delen van haar reserves in hoog tempo omzette in geld, kennelijk ook om de liquiditeit te waarborgen. Hier was Twitter gebruiker “ThatsNotMyCode” de persoon die het er niet bij liet zitten en wees op mogelijke belangenverstrengeling. Hij heeft nu de grafiek van “Buffy” opnieuw gepubliceerd en voorspelt een verdere daling voor IOTA in het licht van de meest recente informatie.
  1. Minder bekend was tot nu toe dat ook het IOTA Ecoystem Development Fund (EDF) begin 2023 minstens 10 Ti reserves heeft geliquideerd en zijn financiële fortuin algemeen heeft overgeheveld naar een Zwitserse stichting. Dit werd ook pas bevestigd toen kritische investeerders navraag deden.

Nieuw en behoorlijk verontrustend is dat alle drie de strengen, die eigenlijk los van elkaar staan, waaruit de verkoop afkomstig is, dezelfde klantenrekening bij de cryptobeurs Binance gebruikten. Dit betekent dat Schiener’s bewering dat hij de door “Buffy” bekritiseerde verkopen niet kon toeschrijven, nauwelijks houdbaar is. Zijn motto “Alles in crypto, want dat is de enige ontsnappingsroute uit dit klote wereldwijde systeem” wordt ook niet bepaald ondersteund door de massale verkopen van IOTA.

De reacties van de IOTA-gemeenschap op het door elkaar halen van de drie vreemde processen zijn typerend: Het ene deel neemt zijn toevlucht tot het uitschelden van “Buffy” en wil de inzichten die door blockchainanalyse zijn verkregen negeren. Eén deel wil verdere details verduidelijken. En één deel is net zo verbeten als de IOTA Maxis en scheldt Schiener en de stichting uit met “oplichterij”.

Conclusie: IOTA wordt van binnenuit gedumpt – het begin van het einde?

Niet bepaald tot vreugde van sommige commentatoren hebben we regelmatig bericht over het financiële gedrag van de IOTA Foundation en het vreemde gedrag van Dominik Schiener. Ook daarom staan we onszelf toe conclusies te trekken. Er worden aandelen verkocht door de officiële IOTA-organen (stichting en ontwikkelingsfonds) en door de mysterieuze Walvis, waarachter Schiener zich zou kunnen verschuilen. Dit alles komt de prijscurve van IOTA niet ten goede en duidt ook op weinig vertrouwen in de toekomst. Het is ook verdacht dat de IOTA Foundation en Schiener “salamitactieken” hanteren en hooguit reageren als onderzoek in hun buurt komt. Een verklaring van de stichting dat iedereen die meer antwoorden wil, de juridische weg moet bewandelen, is hier veelzeggend. Ter herinnering, de IOTA Foundation, gevestigd in Berlijn, is geregistreerd als een non-profit organisatie, en het Zwitserse stichtingsrecht is een onderwerp op zich. In het belang van de beleggers en de toekomstperspectieven van IOTA had Schiener al veel eerder schoon schip moeten maken, ook als dat betekent dat hij fouten moet toegeven. Want men vraagt zich al lang af of de financiële toekomst van de IOTA Foundation en daarmee het bereiken van cruciale ontwikkelingsdoelen nog wel veilig is.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*