Ripple (XRP): weerstand tegen harde koers stijgt in en rond Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC)

In de VS wil de Securities and Exchange Commission (SEC) steeds meer rechtszaken aanspannen tegen cryptobedrijven als Ripple (XRP). Maar het hardhandig optreden lijkt controversieel binnen de SEC en ook onder het publiek groeit het protest.

Het juridische geschil tussen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en Ripple (XRP) bevindt zich in de laatste fase en er wordt binnenkort een uitspraak verwacht. Parallel hieraan wordt in de VS steeds duidelijker hoe cryptobedrijven, belangengroepen en ook bij de SEC zelf de weerstand groeit om de toezichthouder de vrije hand te geven bij het reguleren van de crypto-industrie. Verschillende nieuwsberichten van de afgelopen week suggereren dat SEC-chef Gary Gensler, die in 2021 aantrad, niet langer onomstreden is. Fox Business bericht bijvoorbeeld over een campagne van de Digital Currency Trader’s Alliance (DCTA), een consumentenvereniging, die het sentiment aanwakkert met de slogan “Stop de SEC”.

Dit doet de wenkbrauwen fronsen omdat de SEC in 1934 werd opgericht om consumenten en beleggers te beschermen door toezicht te houden op de effectenmarkten. Maar niet alleen de DCTA vindt dat de SEC onder Gensler haar boekje te buiten gaat. Volgens Fox Business lanceerde de SEC in 2022 een recordaantal van 30 crypto-gerelateerde zaken en bleef het tempo in 2023 opvoeren met al 8 nieuwe zaken. Ripple en XRP werden officieel aangeklaagd in december 2020 – maar betrapte de SEC op het verkeerde been door geen vrede te sluiten via een buitengerechtelijke schikking, maar hen juridisch te weerstaan. Ripple CEO Brad Grlinghouse wees er in een recent tv-interview op dat cryptobedrijven de VS al verlaten vanwege de SEC, waardoor het land wordt beroofd van innovatie en banen.

Ondertussen, in een andere verhaallijn, schreef de bekende crypto-advocaat John Deaton op Twitter dat hij van de SEC zelf hoort hoe de daar werkzame advocaten intern klagen over steeds nieuwe rechtszaken. Volgens hem vinden ze de koers van Gensler overdreven en verwijzen ze ook naar beperkte middelen. Deaton is betrokken bij de rechtszaak van de SEC tegen Ripple als vertegenwoordiger van XRP-beleggers die vinden dat het standpunt van het agentschap dat hun beleggingen als effecten moeten worden aangemerkt onjuist is.

Maar Gensler zelf heeft onlangs horen zeggen dat hij geneigd is alle cryptocurrencies behalve Bitcoin (BTC) als effecten te beschouwen. Daaruit leidt Gensler ook af dat hij cryptobeurzen en aanverwante bedrijven strenger wil reguleren. Bij Cardano (ADA) wordt bijvoorbeeld al gesproken over de mate waarin Staking door de SEC zou kunnen worden aangepakt. Intussen zijn de meeste prominente crypto-advocaten en bedrijven het erover eens dat de SEC juridisch moet worden aangepakt en dat de strategie van het bieden van geen herkenbaar verzet via buitengerechtelijke schikkingen moet worden verlaten.

Conclusie: SEC v. Ripple nu het speerpunt in de strijd tegen overregulering

Toen de SEC iets meer dan twee jaar geleden een rechtszaak aanspande tegen Ripple en XRP, hoopte Garlinghouse aanvankelijk tevergeefs op solidariteit vanuit de industrie. Hier is de wind veranderd. Maar ook de SEC en Gensler laten hun tanden zien en voelen zich niet in de laatste plaats door het economische schandaal rond de insolvente cryptobeurs FTX gerechtvaardigd in het moeten uitbreiden van hun bevoegdheden. Van buitenaf is het jammer dat een constructieve dialoog tussen beide kampen uitblijft en dat de weg naar een transparante, gematigde regulering van cryptocurrencies en dienstverleners wordt geblokkeerd. Advocaat Deaton denkt al dat een beroep in de zaak SEC vs. Ripple onvermijdelijk is. Een duidelijk officieel standpunt van de VS over de crypto-industrie wordt pas in 2025 verwacht, mede beïnvloed door de uitslag van de presidentsverkiezingen in november 2024. SEC-baas Gensler is dan 67 jaar oud en klaar voor zijn pensioen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*