Binance: Klanten nemen massaal kapitaal op, CEO Changpeng Zhao sust op

‘s Werelds grootste crypto-beurs Binance heeft te maken met een ongewoon sterke golf van opnames, met ongeveer 4 miljard US dollar aan kapitaal dat de afgelopen dagen is opgenomen. Wat zit er achter de trend?

Als cryptobeurzen ongewone kapitaalstromen laten zien, slaat het alarm onder klanten. Het meest recente voorbeeld van het failliete platform FTX liet zien dat degenen die snel hun Bitcoin en Co. tegoeden opnamen, konden voorkomen dat hun geld in de failliete boedel verdween. Tegen deze achtergrond is de opwinding die momenteel ontstaat rond marktleider Binance begrijpelijk. Uit gegevensanalyses van Nansen blijkt dat de opnames bij Binance alleen al in de afgelopen 24 uur een uitstroom van meer dan 1 miljard US dollar betekenden ten opzichte van de stortingen, en in de afgelopen week zijn de stortingen met bijna 4 miljard US dollar gekrompen. Wordt Binance nu ook geconfronteerd met liquiditeitsproblemen en een voortdurende terugtrekking van kapitaal?

Binance CEO Changpeng Zhao (CZ) ziet de situatie als ontspannen en voelt zich toch genoodzaakt uitleg en commentaar te geven via Twitter. CZ schrijft toe dat transacties in Amerikaanse dollars tijdelijk zijn uitgesteld door de werktijden van de banken, die nu weer als vanouds zouden moeten lopen. CZ herinnert zich dat tijdens de hete fasen van de FTX-crash en eerder in mei, toen het ecosysteem rond Terra (LUNA ) instortte, Binance meer opnames verwerkte dan nu. Het is over het algemeen zo dat op sommige dagen meer geld wordt gestort bij Binance dan opgenomen, zegt CZ, en op dit moment is de verhouding omgekeerd. Zhao wil echter niet voorbijgaan aan de mogelijke domino-effecten zoals een bankrun en gaat verder.

Hij gebruikt verschillende keren de term “FUD” (Fear, Uncertainty and Doubt), wat in crypto-jargon staat voor kwaadwillig verspreide geruchten. Volgens CZ zijn klanten van Binance mogelijk geschrokken van een mediabericht dat de cryptobeurs wordt geconfronteerd met beschuldigingen van witwassen en andere illegale activiteiten in de VS. CZ wil ook de scepsis over de onlangs gepresenteerde externe audit bij Binance terzijde schuiven en interpreteert de massale terugtrekkingen daarom als een (onvrijwillige) “stresstest” die Binance momenteel doorstaat.

Conclusie: Zit Binance in financiële problemen?

CZ heeft naam gemaakt als een eerlijke woordvoerder van Binance die niet zuinig is met zelfkritiek. Maar ook bij FTX stond Sam Bankman-Fried als lieveling van de cryptoscene aan het roer, wiens imperium in nood een kaartenhuis bleek te zijn dat op fraude was gebouwd. Het zou naïef zijn de mogelijkheid van problemen bij Binance uit te sluiten. De gemelde reserves van Binance zijn echter nog steeds bijna 60 miljard dollar en uitbetalingen worden volgens klanten nog steeds snel en betrouwbaar verwerkt. Wat wel duidelijk wordt: Met het wegvallen van concurrent FTX is het marktleiderschap van Binance weer toegenomen en die prominente positie leidt er bijna automatisch toe dat de geruchtenmolen zich op Binance stort.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*