Bitcoin, Ethereum en Co. stijgen nu Amerikaanse inflatie afneemt

Bitcoin (BTC) en belangrijke altcoins zoals Ethereum (ETH) boekten een dagelijkse winst van ongeveer 4 procent. Als reden worden gegevens uit de VS genoemd die een afvlakking laten zien van de inflatie, die hoog blijft.

De cryptomarkten halen opgelucht adem: In de afgelopen 24 uur steeg de toonaangevende munt Bictoin (BTC) ongeveer 4 procent en handelt daarmee voor het eerst sinds de ineenstorting van de cryptobeurs FTX weer in de buurt van de 18.000 US dollar. Ethereum (ETH), de nummer twee onder de cryptocurrencies, maakte de sprong naar meer dan 1.300 US dollar met een dagelijkse winst van ongeveer 5 procent, en bereikte daarmee niveaus van vóór de FTX-schok. Analisten plaatsen de positieve trend in verband met de laatste inflatiecijfers uit de VS. Het ministerie van Arbeid meldde maandag een inflatie van 7,1 procent op jaarbasis en 0,1 procent op maandbasis voor goederen en diensten.

Er was gerekend op een Amerikaanse inflatie van 7,3 procent op jaarbasis en 0,3 procent over de maand. De iets betere resultaten gaven niet alleen een boost aan het sentiment op de cryptomarkten voor Bitcoin en Co, ook de aandelenmarkten profiteerden. De Amerikaanse Dow Jones index steeg met bijna 2 procent, de NASDAQ met ruim 3 procent en de Duitse DAX met 2 procent. Marktdeelnemers zien de tragere groei van de inflatie als een teken dat de Amerikaanse Federal Reserve de belangrijkste rentevoet niet langer in reuzenstappen verhoogt in haar strijd tegen prijsstijgingen. Amerikaanse economische gegevens en besluiten van de centrale bank hebben regelmatig gevolgen voor de beleggingsmarkten.

Onlangs verhoogde de Fed de belangrijkste rentevoet vier keer op rij met 0,75 procent en benadrukte dat zij aan dit agressieve monetaire beleid zou vasthouden totdat de inflatie is teruggedrongen tot het beoogde niveau van ongeveer 2 procent. Nu de inflatiecurve sneller afneemt dan verwacht, lijkt een renteverhoging van slechts 0,5 procent naar een bandbreedte van 4,25 tot 4,5 procent waarschijnlijk. Crypto-activa zoals Bitcoin worden steeds aantrekkelijker in een dergelijke omgeving, zeggen veel deskundigen.

Conclusie: Het inflatiespook boezemt Bitcoin voorlopig geen angst meer in

Toen de inflatie wereldwijd in 2021 naar ongekende hoogten schoot, speelde Bitcoin zijn imago als “digitaal goud” op en bereikte het all-time highs van meer dan 60.000 US dollar als “veilige haven”. Ook de daaropvolgende harde verhoging van de belangrijkste rentevoet in de VS leidde tot een verschuiving van kapitaal; staatsobligaties zijn nu bijvoorbeeld weer in trek. Als de situatie nu tot rust komt – terwijl het inflatiepercentage ongezond hoog blijft – staan beleggers voor de vraag op welke gebieden zij kunnen hopen op bovengemiddelde winsten. Bitcoin, Ethereum en enkele andere goed gekapitaliseerde altcoins zoals Polygon (MATIC) lijken een veelbelovende optie.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*